‘Export motor van groei economie’

0

ABN Amro verwacht dat de Nederlandse economie in 2015 met 1,5% zal groeien. De export neemt ongeveer de helft van deze groei voor zijn rekening.

Volgens de bank hebben de goed presterende economieën in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een positieve impact op de Nederlandse export. “De economische groei komt daarnaast voort uit de hogere particuliere consumptie, een toename van bedrijfsinvesteringen en investeringen in woningen. Het herstel van het vertrouwen en de positieve ontwikkelingen op de huizenmarkt staan aan de basis hiervan. Hiermee is volgens ons sprake van een breed draagvlak voor groei in Nederland.”

Meer koopkracht

“De lage olieprijs draagt ook bij aan de economische groei. Daarnaast geeft de lage koers van de euro de economie wind in de rug. Hiermee wordt de concurrentiekracht van het bedrijfsleven in de eurozone versterkt”, aldus de bank. Als de koers nog verder daalt, verwacht ABN Amro dat dit voor een nog sterkere groei van de export kan zorgen. De daling van de koers van de euro wordt mogelijk versterkt door de stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd. “Wij verwachten verder dat de lage inflatie positief uitpakt voor de koopkracht van burgers. Tegelijkertijd zorgt een lage rente voor minder financieringslasten van bedrijven en particulieren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.