Europese hypotheekregels ook nadelig voor consument

0

De Europese Hypothekenrichtlijn die vanaf 21 maart in Nederland in werking moet treden is niet in alle gevallen positief voor de consument. Vereniging Eigen Huis (VEH) vreest voor hogere hypotheekrentes en onnodige kosten voor huizenkopers.

De Tweede Kamer buigt zich eind januari over de veranderingen die de Europese Hypothekenrichtlijn (Mortgage Credit Directive) teweeg brengen. Pas als de Eerste Kamer er vervolgens nog naar heeft gekeken, volgt publicatie van de wetswijzigingen in de Staatscourant, waarmee ze definitief zijn. Uiterlijk 21 maart 2016 moet de MCD in de wetgeving van alle Europese lidstaten zijn verankerd.

Bindend aanbod
VEH stelt dat veel geldverstrekkers nog niet precies kunnen vertellen wat dit betekent voor hun werkwijze. “Maar wie begin maart een hypotheekofferte aanvraagt, kan al te maken krijgen met de nieuwe regels. In de nieuwe situatie mogen geldverstrekkers geen offerte onder voorbehoud meer uitbrengen. Hun aanbod is meteen bindend en bij de bindende offerte moeten geldverstrekkers een standaard informatievel meesturen: het European Standard Information Sheet (ESIS). Dat maakt internationale vergelijking mogelijk.

Ook mogen de geldverstrekkers de offerte pas uitbrengen als ze in het bezit zijn van alle benodigde stukken, zoals inkomensgegevens. Geldverstrekkers krijgen wel de mogelijkheid om al eerder een niet-bindende aanbiedingsbrief te geven, waarin bijvoorbeeld de hypotheekrente staat”, aldus Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging bij VEH.

Overigens krijgt de consument 14 dagen de tijd om het bindend aanbod van de geldverstrekker te accepteren. De geldverstrekker/aanbieder mag zijn aanbod dan niet meer wijzigen of intrekken ten nadelen van consument

Extra kosten
Stolwijk schat in dat de Nederlandse huiseigenaar amper beter wordt van de Europese richtlijn. “De richtlijn moet consumenten beter beschermen, maar op onderdelen kan het juist nadelig voor hen uitpakken. Zo gaat de hypotheekrente mogelijk omhoog, omdat banken veel moeten veranderen in hun processen. Het baart ons ook zorgen dat woningkopers zelfs voor kleine hypotheken een taxatierapport nodig hebben. Dat is nu meestal niet nodig bij hypotheken onder de 80 % van de WOZ-waarde. Dit jaagt hen onnodig op kosten.”

Maar de MCD is niet op alle punten nadelig voor de consument. Stolwijk: “Er komt ook een andere boeteberekening bij vervroegde aflossing en oversluiten. Banken mogen vanaf 21 maart namelijk alleen nog de werkelijke kosten in rekening brengen. Een huiseigenaar krijgt tevens meer bescherming bij een betalingsachterstand.”

D&O-webinar Mortgage Credit Directive
ING Excellent heeft in november samen met Bureau D&O het Online Seminar ‘Introductie in de Mortgage Credit Directive’ georganiseerd. In dit seminar informeerde Jurjen Oosterbaan de adviseurs over de inhoud van de MCD en de belangrijkste voorgenomen wijzigingen.

Het seminar en de presentatie kunt u hier terugkijken.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.