DNB onderzoekt technologische innovatie

0

DNB start themaonderzoek naar de impact van technologische innovatie op de strategieën en bedrijfsmodellen van financiële instellingen en op het toezicht.

Volgens de toezichthouder wordt technologische innovatie wordt gezien als een van de belangrijkste krachten die de financiële sector de komende jaren zal beïnvloeden. DNB: “De toenemende invloed van technologisch innovatieve bedrijven, zoals Amazon, Airbnb en Uber, op hun deelmarkten roept de vraag op wat de impact van dergelijke bedrijven is op de markt voor financiële dienstverlening. Ook deze markt kent meerdere innovaties. Denk aan nieuwe betaalmethoden als online wallets en digitale valuta, nieuwe vormen van kredietverlening als crowdfunding en peer-to-peer lending, beleggings- en handelsdiensten zoals high-frequency trading, nieuwe distributiekanalen als mobiel bankieren en innovatief gegevensbeheer en -gebruik, zoals cloud computing en big data analyse.”

Gevolgen voor toezicht
Doel van het onderzoek is de identificatie en analyse van de belangrijkste technologische innovaties en hun impact op de bedrijfsmodellen en strategieën van Nederlandse financiële instellingen. Tevens wil DNB in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor zijn toezichtdoelstellingen, te weten: solide en integere instellingen én financiële stabiliteit. Voor dit onderzoek voert DNB gesprekken met verschillende partijen om ook hun visies te horen. De toezichthouder gaat spreken met meerdere banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen en betaalinstellingen en verder met verschillende experts en met collega-toezichthouders in binnen- en buitenland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.