DNB: extra onderzoek naar corruptie

0

DNB start een verdiepend onderzoek naar corruptie bij verzekeraars en pensioenfondsen. Doel is dat ze meer gerichte maatregelen ter voorkoming van corruptie kunnen nemen op basis van de onderzoeksresultaten.

Corruptie staat sinds 2013 hoog op de agenda van DNB. Ook dit jaar doet de toezichthouder verdiepende onderzoeken naar de risicobeheersing ter voorkoming van corruptie. DNB: “Het doel is dat verzekeraars en pensioenfondsen beter inzicht krijgen in de kwetsbare onderdelen, activiteiten en processen. En op basis daarvan in staat zijn om gerichte maatregelen te nemen om de voor hen relevante risico’s te beheersen. Dit kan bijvoorbeeld op plekken in de organisatie zijn waar een kennismonopolie hand in hand gaat met een machtsconcentratie. Met name als een dergelijk onderdeel op (geografische) afstand staat van de rest van de organisatie (remote office risk). Additionele integriteitsrisico’s zitten in de relatie met third parties. Dit zijn de zakelijke partners van een instelling (niet zijnde cliënten), zoals tussenpersonen, adviseurs, consultants en leveranciers. Dergelijke relaties en de mogelijke daarmee samenhangende privébelangen kunnen beleidsbepalers en/of medewerkers beïnvloeden in hun besluitvorming.”

Hoog risicoprofiel
DNB heeft een selectie gemaakt van instellingen met een hoog risicoprofiel en zal met hen op de korte termijn contact opnemen om het onderzoek aan te kondigen en praktische afspraken te maken. DNB: “Incidenten bij verzekeraars en pensioenfondsen als gevolg van corruptie door middel van omkoping en/of belangenverstrengeling vormen een risico voor de financiële stabiliteit van de betrokken instelling en van de sector als geheel. Het kan leiden tot directe financiële schade en tot verlies aan vertrouwen vanwege maatschappelijke verontwaardiging. Daarom doet DNB al langere tijd onderzoek en heeft in 2014 good practices voor de bestrijding van corruptie gepubliceerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.