Digitale voordeur staat wagenwijd open

0

Acht op de tien mensen die thuis slimme apparaten hebben, zijn zich ervan bewust dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Maar door te vrijblijvend met updates om te gaan, handelen de meeste mensen daar niet naar, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Slimme apparaten die veel in huishoudens voorkomen zijn de smart tv (54,4%), printer (46,6%), slim horloge (24,7%), slimme speaker (23,7%) en de slimme thermostaat (20,5%). Uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet uitvoeren onder 30.000 respondenten van 16 jaar en ouder, blijkt dat mensen hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden.

Voor het ministerie reden om de campagne ‘Doe je updates’ te starten. Staatssecretaris Mona Keijzer: “Ik wil dat mensen zichzelf beter beschermen tegen internetcriminelen. Daarom roept de campagne op slimme apparaten in huis direct te updaten en geven we daarover tips. Tegelijkertijd werk ik aan een wetsvoorstel om updates te verplichten.

Iedereen is doelwit

Uit het onderzoek blijkt verder dat eén op de zes Nederlanders niet verwacht dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken. Zij denken dat hun data niet interessant is. Een misvatting volgens onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof. “Ook naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek. Met een scan van je id-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren. Voer een update altijd direct uit. Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans dat anderen je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken.”

Wetsvoorstel

De Rijksoverheid consulteert op dit moment een wetsvoorstel in navolging van Europese regelgeving. Het voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten, zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken. Twee derde van de mensen die slimme apparaten gebruikt vindt het een goed idee dat het kabinet het aanbieden van software- en beveiligingsupdates op slimme apparaten wil verplichten, blijkt uit onderzoek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.