Das komt met eigen risico

0

Juridisch en financieel dienstverlener Das heeft haar polisvoorwaarden aangepast met betrekking tot het recht op vrije advocaatkeuze van klanten.

De aanpassing vindt plaats naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van november 2013. Daaruit blijkt dat iedere klant van een rechtsbijstandverzekeraar recht heeft op vrije advocaatkeuze als er in zijn zaak een juridische procedure gevoerd moet worden.

Het gevolg is dat rechtsbijstandverzekeraars wellicht veel vaker dan voorheen zaken waarin geprocedeerd wordt moeten gaan uitbesteden aan advocaten. Daarmee is bij het opstellen van de oorspronkelijke polisvoorwaarden van Das geen rekening gehouden. De vrees is dat de kosten daarvan significant kunnen stijgen.

De wijziging van de polisvoorwaarden van Das heeft als doel premiestijgingen als gevolg van de uitspraak van het EU-hof voor verzekerden zo veel mogelijk te voorkomen. Tussenpersonen van Das hebben hierover informatie ontvangen.

De wijziging van de polisvoorwaarden houdt in dat aan de verzekerde een bijdrage wordt gevraagd als hij gebruik wil maken van een externe rechtshulpverlener bij procedures zonder verplichte procesvertegenwoordiging. De verzekerde betaalt dan een eigen risico aan Das.

Dit eigen risico bedraagt voor particulieren 250 euro en voor zakelijk verzekerden 500 euro. Ook gelden in dat geval maximum bedragen voor specifieke procedures voor de kosten van de externe rechtshulpverlener. Zo is de maximale vergoeding voor een arbeidsrechtprocedure 2.500 euro, voor een bestuurs- en sociaal verzekeringsrechtprocedure 3.000 euro en voor overige procedures 5.000 euro. De bedragen zijn ex BTW. Voor procedures waarbij verplicht een advocaat nodig is, verandert er niets.

Das gaat tevens de uitleg in de polisvoorwaarden over de vrije advocaatkeuze duidelijker verwoorden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.