CPB: onzekere toekomst levensverzekeraars

0

Levensverzekeraars zien volgens het CPB een onzekere toekomst tegemoet. Ze hebben onder meer te maken met dalende premie-inkomsten en de onzekere afwikkeling van woekerpolissen die hen wellicht veel geld kan kosten.

In zijn jaarlijkse Financiële Risicorapportage besteedt het Centraal Planbureau dit keer extra aandacht aan de pensioen- en de verzekeringssector. Tevens wijst het CPB op de risico’s die zijn verbonden aan de onvolledigheid van het Europese institutionele raamwerk voor banken en langdurig ruim monetair beleid en besteedt het aandacht aan de privatisering van banken en verzekeraars.

Lage rente
Volgens het planbureau ondermijnt de lage rente de vermogenspositie van pensioenfondsen en levensverzekeraars. “Dit komt doordat de waarde van hun verplichtingen door een rentedaling sterker toeneemt dan de waarde van de beleggingen in obligaties. Vooral de levensverzekeraars zien een onzekere toekomst tegemoet omdat zij beperkte herstelmogelijkheden hebben. Hun premie-inkomsten dalen, maar tot nu toe kunnen zij geen evenredige kostenbesparing realiseren. Herstel door middel van schaalvergroting lijkt lastig, onder meer door de onzekere afwikkeling van woekerpolissen”, aldus het Planbureau.

Met betrekking tot de voorgestelde beschermingsconstructie rondom ABN Amro ziet het CPB twee belangrijke kwesties. “Allereerst verwachten we dat de emissiekoers lager komt te liggen, omdat de constructie de invloed en zeggenschap van aandeelhouders beperkt. In het verlengde hiervan ontstaat de vraag hoe te voorkomen dat eventuele wijzigingen in de nu gewenste beschermingsconstructie worden gedreven door andere belangen dan financiële stabiliteit; een afbouw zou immers een koersverhogend effect hebben.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.