Consumentenprijzen lopen in april verder op

0

Uit de cijfers die het CBS heeft gepubliceerd, blijkt dat consumentengoederen en –diensten in april opnieuw wat duurder zijn geworden. In maart was ook al sprake van een stijging op jaarbasis.

Consumentengoederen en -diensten waren in april 2,9% duurder dan een jaar eerder. In maart betaalde de consument ook al 2,8% meer dan vorig jaar. Dat is de hoogste stijging na augustus 2013.

Hogere inflatie

Hoewel de consumentenprijsindex (CPI) een belangrijke indicator is voor het verschijnsel inflatie, is inflatie een breder begrip. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

CBS

De CPI is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

De grotere stijging van de consumentenprijzen in april kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets en een verblijf in bungalowparken. Rond feestdagen en in vakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan. In 2018 viel het paasweekend in de laatste week van maart en in 2019 midden in april. Ook benzine had een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De prijsstijging van benzine nam op jaarbasis toe van 5,0% in maart naar 6,0% in april. Een liter euroloodvrij kostte in april gemiddeld 1,70 euro. De prijsontwikkeling van kleding had daarentegen een verlagend effect op de stijging van de consumentenprijzen.

CBS

Prijsstijgingen in Nederland groter dan in de eurozone

Het CBS berekent naast de CPI  ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Daaruit blijkt dat goederen en diensten in april in Nederland volgens de HICP 3,0% duurder waren dan een jaar eerder. Dat is de hoogste stijging na juli 2013. In maart was dat nog 2,9%. De prijsstijging in Nederland behoort tot de hoogste in de eurozone. Daar nam de prijsstijging gemiddeld toe van 1,4% naar 1,7%. Het verschil tussen de prijsstijging in Nederland en in de eurozone is sinds afgelopen januari flink opgelopen. In januari 2019 zijn in Nederland het lage btw-tarief en de belasting op energie verhoogd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar