Consument participeert in ORV-traject

0

Legal & General heeft de ‘Risico-scanner’ geïntroduceerd. Dit is een digitale ORV zelf analyse tool.

Volgens de levensverzekeraar is een groeiend aantal consumenten geïnteresseerd om zelf actiever te participeren in het adviestraject bij de aanschaf van een financieel product. “Deels is dit het gevolg van consumenten die ook op andere gebieden meer gebruik maken van digitale hulpmiddelen in het kader van de oriëntatie van de aanschaf van goederen en diensten. Deels is dit ook het gevolg van de wens of noodzaak om de advieskosten te beperken.”

Legal & General heeft daarom een ORV zelf analyse tool ontwikkeld. Deze tool wordt uitsluitend aan het met de verzekeraar samenwerkend intermediair ter beschikking gesteld. Financieel dienstverleners kunnen deze tool op hun eigen website plaatsen. De tool is volkomen maatschappij neutraal. De naam Legal & General komt er dus niet in voor.

De ORV zelf analyse tool laat de consument kiezen uit vier mogelijke startposities:

  • Samenwonen
  • Ouders met jonge kinderen
  • Ouders met oudere kinderen
  • Echtscheiding

De consument krijgt per startpositie met een animatievideo informatie over de financiële consequenties van een overlijdenssituatie voor de nabestaanden en de mogelijkheid financiële risico’s af te dekken in die specifieke situatie.

Daarna wordt de consument uitgenodigd een aantal gegevens over de persoonlijke situatie in te vullen zoals het inkomen, de woonlasten, de samenstelling van het gezin en de leeftijden van de gezinsleden. Er is een koppeling aangebracht met de advies software van Figlo.

Bij de doorrekening van het benodigde huishoudbudget na het overlijden van een van de partners wordt gebruik gemaakt van gegevens van het Nibud. Bij het doorlopen van de tool krijgt de consument inzicht in de aspecten, die in zijn of haar situatie relevant zijn, waar het gaat om het financiële risico van vooroverlijden.

Ook krijgt de consument inzicht in het financiële gat dat voor de nabestaanden ontstaat als gevolg van het overlijden van een van de partners.

Na het doorlopen van het programma laat de tool op basis van vergelijkbare huishoudbudgetten een financieel tekort zien dat ontstaat na het overlijden van één van de beide partners. Ook is een indicatie berekend welk verzekerd bedrag nodig is om het tekort voor de komende periode financieel op te vangen. Ook wordt een indicatieve premie afgegeven.

De consument kan vervolgens kiezen om het overzicht van deze analyse naar zich zelf te mailen en/of een kopie hiervan naar zijn adviseur te zenden. De financieel dienstverlener die deze tool op zijn site heeft geplaatst, krijgt dus niet automatisch toegang tot deze gegevens.

Algemeen directeur van Legal & General drs. Arno Dolders: ”Deze tool is dus geen tool waarmee consumenten rechtstreeks op basis van execution only een levensverzekering afsluiten. De consument brengt zelf zijn gegevens in kaart. De analyse kan hij vervolgens met de adviseur bekijken. Deze deskundige zal alert zijn op de consistentie en aannemelijkheid van de door de consument ingevoerde antwoorden. Ook kan hij op verschillende onderdelen bij de klant doorvragen.”

“Uiteindelijk zal het de adviseur zijn die de consument een concrete aanbeveling doet, zowel van de juiste specificaties van de te sluiten overlijdensrisicoverzekering, als van de aanbieder waar de adviseur aanbeveelt de verzekering af te sluiten. Ik denk dat deze tool een bijdrage zal zijn voor consumenten, die tegen betaalbare kosten toch een goed advies op het gebied van ORV kunnen krijgen. En dat advies van een onafhankelijk financieel adviseur blijft belangrijk”, aldus Dolders.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.