CDA wil kredietunie voor ondernemers

0

Het CDA wil dat bedrijven makkelijker kredietunies kunnen oprichten. Een kredietunie is een spaarpot van bedrijven, waaruit ondernemers binnen die unie kunnen lenen.

Met een kredietunie wordt het voor ondernemers in een branchevereniging makkelijker om van elkaar geld te lenen. In een kredietunie financieren ondernemers uit eenzelfde bedrijfstak elkaar door gezamenlijk een spaarpot op te zetten waaruit leningen worden verstrekt. Voordeel is dat ervaren ondernemers beter kunnen inschatten of een onderneming rendabel is of niet. In het buitenland zijn kredietunies al volledig geaccepteerd.

‘’De kredietverlening aan ondernemers gaat momenteel vanwege de crisis heel moeizaam”, laat de partij weten. Het CDA hoopt dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) door zo’n unie minder afhankelijk worden van banken. In Nederland komen zulke unies nog amper voor. Volgens het CDA komt dat doordat het nogal ingewikkeld is om ze op te richten.

Het is namelijk onduidelijk of een kredietunie volgens de wet als een ‘besloten kring’ beschouwd mag worden. Als De Nederlandsche Bank vindt dat dit niet mag, dan heeft een kredietunie een bankvergunning nodig. “Hierdoor wordt een hoge drempel opgeworpen voor het oprichten en het functioneren van kredietunies”, zegt het CDA. Omdat in het buitenland kredietunies al succesvol zijn, wil de partij het voor ondernemers makkelijker maken om een kredietunie op te richten.

Het CDA wil dat Nederland snel aansluiting vindt bij deze alternatieve financieringsvorm voor het MKB. Volgens CDA-Kamerlid Van Hijum zijn er genoeg voorwaarden verbonden aan de oprichting van een kredietunie om de kwaliteit ervan te waarborgen. Van Hijum: “Vanuit de proefprojecten is er steeds meer roep om door te gaan. Ik vrees dat de voorstellen van het kabinet niet ver genoeg zullen gaan. De vraag is of je echt de ruimte durft te geven aan nieuwe initiatieven. Maar het moet gebeuren. Kredietunies moeten ruim baan krijgen.”

MKB-Nederland zegt dat ieder alternatief voor de financiering door banken welkom is. Volgens de belangenorganisatie is het belangrijk om de financieringsmogelijkheden te verbreden, omdat moeizame financiering door banken economische groei niet in de weg mag staan. ”Iedere ondernemer maakt zich hier zorgen over”, aldus een woordvoerster.

Het CDA komt met een initiatiefwetsvoorstel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.