Bij loonverschil man / vrouw stapt 10% op

0

Bijna 60% van de Europese werknemers zou een nieuwe baan overwegen als ze erachter komen dat hun werkgever mannen en vrouwen ongelijk betaalt. Voor ons land geldt dit voor 50% van de werknemers. Van de Nederlandse vrouwen is 63% dan boos, tegenover een EU-gemiddelde van 71%.

Dit blijkt uit ‘The Workforce View in Europa 2019’ van HR- en salarisdienstverlener ADP. De groep die aangeeft in dit geval met zekerheid een andere baan te zoeken is in Nederland met 10% eveneens kleiner dan elders in Europa (19%). Het onderzoek is in oktober 2018 uitgevoerd onder 10.585 werkende volwassenen uit acht Europese landen: Nederland (1.400 deelnemers), Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Spanje en Zwitserland.

Openbaar maken

Uit het onderzoek blijkt verder dat maar 11% van de Nederlandse werknemers het nodig vindt dat de eigen organisatie openheid geeft over de salarissen, nog eens 20% antwoordde ‘misschien’. In de rest van Europa was er met 27% gemiddeld meer animo voor deze openheid. In de Nederlandse cultuursector en maakindustrie leeft dit idee overigens wel sterker: in beide sectoren gaven ruim 20% van de respondenten aan openheid over salarissen een goed idee te vinden. In landen als Frankrijk of Groot-Brittannië is het voor bedrijven al verplicht salarisverschillen tussen mannen en vrouwen openbaar te maken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.