Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen gedaald

0

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is tussen september en november gedaald van 105 naar 104%. Eind december 2014 bedroeg de gemiddelde beleidsdekkingsgraad nog 110% (tabel 8.8) meldt DNB.

Sinds de invoering van het nieuwe Financiële Toetsingskader (nFTK) op 1 januari 2015 is de beleidsdekkingsgraad maatgevend voor het financiële beleid van pensioenfondsen. De beleidsdekkingsgraad is het 12-maands gemiddelde van de dekkingsgraad op basis van dagelijkse marktinformatie.

De dekkingsgraad op basis van dagelijkse marktinformatie is tussen september en november gestegen, van 100 naar 103%. DNB: “De stijging van de aandelenkoersen in die periode is de voornaamste reden voor deze toename. Zo steeg de MSCI-World Index met 8,3% en de AEX met 11,5%. Dit had een positieve uitwerking op de waarde van de aandelenportefeuille van pensioenfondsen.”

Eind november 2015 zat het merendeel van de deelnemers bij een pensioenfonds met een beleidsdekkingsgraad van minder dan 105%. Deze pensioenfondsen hadden gezamenlijk 3,4 miljoen actieve deelnemers en 1,9 miljoen pensioengerechtigden. Pensioenfondsen in tekort moeten uiterlijk op 1 april 2016 een geactualiseerd herstelplan indienen bij DNB.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.