‘Banken en adviseurs wantrouwen zzp’ers’

0

Vereniging Eigen Huis: “Een zzp’er die bij de bank of een adviseur aanklopt voor een hypotheek, komt terecht in een wereld van wantrouwen en tegenwerking.”

Dat concludeert VEH uit onderzoek dat ze samen met Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap heeft uitgevoerd. Aan het onderzoek werkten 651 zzp’ers met een koopwoning en 200 zelfstandigen met een huurwoning mee. Nederland telt circa 810.000 zzp’ers. Dat aantal groeit snel.

Vier op de tien zzp’ers met een hypotheek zegt het huis te hebben gekocht toen ze nog in loondienst werkten. En nog eens vier op de tien zeggen dat de bank het zzp-inkomen buiten beschouwing heeft gelaten. Zij hebben de hypotheek gekregen op het inkomen van hun partner.

Te hoge eisen
Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: “Zelfstandigen die uiteindelijk toch een hypotheek kregen, klagen vaak over de wantrouwende houding van banken. Geldverstrekkers zouden zzp’ers als een groter risico zien en te hoge eisen stellen. Dan gaat het vooral om rentetoeslag, (meer) inbreng van eigen geld, geen mogelijkheid om een woningfinanciering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten, hogere advieskosten en een verplichte garantstelling.”

Volgens de banken zelf kunnen zzp’ers soms gemakkelijker een hypotheek krijgen dan ze denken, zo blijkt uit aanvullend onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 22 banken. Geldverstrekkers als ABN Amro, Rabobank, Obvion en Aegon zeggen zelfs genoegen te nemen met minder dan de gebruikelijke drie jaarrekeningen, als er maar een gunstige prognose van een deskundige op tafel komt.“Banken hebben moeite zich aan te passen aan de snel veranderende arbeidsmarkt, maar je ziet wel dat er stapsgewijs meer mogelijk is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.