Bank verdient fors aan hypotheek

0

Banken verdienen ondanks de lage rentestand nog steeds te fors aan hypotheken. Ook leggen banken de risico’s steeds meer neer bij de klant.

Dat blijkt uit onderzoek van de Geldgids van de Consumentenbond. De gemiddelde brutomarge voor een hypotheek met NHG staat begin juni 2014 op 2,1%. Voor een tophypotheek bedraagt dit zelfs 2,9%.

In het onderzoek ‘Barrières voor toetreding tot de Nederlandse bancaire retailsector’ stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de concurrentie in de banksector voor de crisis al niet optimaal was en daarna nog verder afnam. De ACM doet negen aanbevelingen om het makkelijker te maken voor nieuwe banken (bijvoorbeeld Duitse) om op de Nederlandse markt te komen.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Wij roepen de politiek op om snel met de aanbevelingen van de ACM aan de slag te gaan.”

De gemiddelde brutomarge bij de onderzochte banken lag medio 2008 nog op 1,4% en liep in de loop van 2012 op naar 3% en eventjes zelfs naar 3,5%. In 2013 daalde de marge van 3,2% naar 1,9% (september 2013).

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat de banken de risico’s steeds meer bij de klant leggen. De gemiddelde marge voor een tophypotheek is gestegen van 1,73% in 2008 naar maar liefst 2,94% begin juni 2014.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.