Autoverzekering in Maastricht het duurst

0

Uit het jaarlijkse onderzoek van de vergelijkingssite Autoverzekering.nl naar de premieverschillen tussen Nederlandse hoofdsteden blijkt dat inwoners van Maastricht voor het tweede jaar op rij de hoogste premie betalen voor een autoverzekering.

In het noorden van Nederland betaalt de autobezitter tot wel 44% minder voor zijn autoverzekering.

Groot verschil tussen Noord en Zuid

De vergelijkingssite Autoverzekering.nl heeft voor drie profielen vergeleken hoeveel premie er voor een autoverzekering moet worden betaald in de 12 provinciale hoofdsteden en in Amsterdam. Het is al jaren bekend dat de premieverschillen flink kunnen oplopen tussen leeftijden, woonplaatsen en zelfs wijken, maar het verschil is nog niet eerder zo groot geweest. Als je gaat verhuizen van Leeuwarden naar Maastricht dan is de premieverhoging gemiddeld €139,20 op jaarbasis.

Premie neemt toe met autodichtheid

Groningen, Leeuwarden en Assen staan al jaren in de top 3 van goedkoopste steden. Het is ieder jaar stuivertje wisselen wie de eerste plaats inneemt. De verklaring hiervoor is dat rondrijden in het noorden een stuk minder risico’s met zich meebrengt. Er zijn gemiddeld minder auto’s op de weg, waardoor de kans op schade en ongelukken afneemt. Dit blijkt ook uit de cijfers: het aantal schadeclaims ligt net als het aantal dodelijke verkeersongelukken ver onder het Nederlandse gemiddelde. Aangezien dit twee hele factoren zijn bij het bepalen van de premie, kunnen deze autobezitters rekenen op een goedkope autoverzekering. De Randstad heeft daarentegen een hele hoge dichtheid aan auto’s, waardoor ongelukken op de loer liggen en de kans op schade groter is. Dit wordt doorberekend in de premie, waardoor inwoners van de Randstad flink in de buidel moeten tasten.

“De reden dat Maastrichtenaren zoveel moeten betalen voor hun autoverzekering heeft te maken met de georganiseerde autodiefstal waar Limburg al lange tijd door geteisterd wordt. De gestolen auto’s worden net over de grens uit elkaar gehaald, waardoor weinig auto’s worden teruggevonden en de verzekeraar wordt aangesproken om de kosten te vergoeden. Omdat verzekeraars al jaren achtereen hoge vergoedingen moeten ophoesten, zijn de premies in deze regio al jaren geleden verhoogd. Zelfs met een afnemend aantal diefstallen hebben verzekeraars de hoge premies nog steeds nodig om de kosten te kunnen betalen,” aldus Frederik van der Veen, CEO van Autoverzekering.nl.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar