Akkoord woningmarkt oogst lof en kritiek

0

Het kabinet en de oppositiepartijen hebben een akkoord over de woningmarkt bereikt. Zo wordt de  aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken opgehoogd naar 35 jaar in plaats van 30 jaar. Bovendien worden de hypotheekregels een stuk flexibeler. Zo hoeft nog maar de helft van de hypotheek te worden afgelost.  De hypotheekrenteaftrek gaat ieder jaar omlaag.

Verder komt er 30 miljoen euro extra geld beschikbaar voor startersleningen, bovenop de 20 miljoen euro die daar al voor gereserveerd was.  De reacties zijn zeer gemengd. Voorstanders van de plannen zijn onder meer de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Bouwend Nederland en werkgevers; Vereniging Eigen Huis (VEH) en De Hypotheker kunnen er geen chocola van maken en Woonbond en Aedes zijn niet tevreden.

Per 1 maart mogen de huren verhoogd worden. Woonbond is vooral bang dat de huren veel te veel gaan stijgen, ook al is afgesproken dat ze niet met 9, maar met 6,5% stijgen. Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties,  is nog steeds niet content met de (verlaagde) verhuurdersheffing. Woningcorporaties blijven te veel last houden van die heffing, die nu naar 1,7 5 miljard euro is gegaan. De Hypotheker ziet veel onduidelijkheden, omdat de huidige regels al voldoende mogelijkheden bieden.   VEH zou graag zien dat minister Blok met voorbeeldberekeningen komt.

Belangrijke afspraken op een rij:

-De aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken wordt 35 jaar
-Het wordt mogelijk om 50% van de hypotheek af te lossen
-De af te trekken hypotheekrente wordt in dat geval ook lager
-De verhuurdersheffing gaat omlaag van 2 naar 1,75 miljard euro
-De btw op renovaties en verbouwingen wordt per 1 maart voor 1 jaar verlaagd van 21 naar 6%
-Het beschikbare bedrag voor startersleningen wordt verhoogd naar 50 miljoen euro  

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.