AFM zoekt interactie met adviseurs

0

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is op verschillende manieren met adviseurs en bemiddelaars in gesprek om gezamenlijk te kijken hoe de samenwerking met de markt en communicatie van de AFM kan verbeteren. ,,Dat is nodig, omdat de markt voor adviseurs en bemiddelaars sterk in beweging is door onder meer nieuwe regels”, zo stelt de toezichthouder.

Een belangrijke stap was een speciaal hiervoor georganiseerd seminar, afgelopen december. ,,Tijdens dat seminar zijn nuttige suggesties en aanbevelingen gedaan, waarmee we aan de slag zijn gegaan. Maar we hebben verdere stappen gezet”, aldus de AFM.

Op 6 mei is voor de eerste keer een panel van elf adviseurs en bemiddelaars bij elkaar gekomen. Het panel is een belangrijk klankbord voor de AFM en een goed hulpmiddel om een brug te slaan tussen het toezicht en de
marktpraktijk. De AFM verwacht zo sneller de achtergrond van signalen en issues uit de markt te horen en wil de komende periode haar initiatieven, om de communicatie van de AFM te verbeteren, toetsen bij het panel.

,,Tijdens de eerste bijeenkomst is gesproken over de invulling van de samenwerking en belangrijke zaken die spelen in de markt, zoals het provisieverbod. Naast een tweejaarlijks regulier overleg, worden ook inhoudelijke vervolgsessies gepland. De eerstvolgende inhoudelijke vervolgsessie gaat bijvoorbeeld over de nieuwe vakbekwaamheidseisen.”

 De AFM ontvangt geregeld vragen van adviseurs over de mogelijkheden om in bepaalde gevallen geen volledig en integraal adviestraject te doorlopen. ,,De AFM begrijpt dat het provisieverbod en de veranderde klantbehoeften deze vragen oproepen. Daarom werken wij op dit moment – in samenwerking met marktpartijen – aan het opstellen van passende praktijkvoorbeelden over de breedte van advies. Wij streven ernaar om onze visie en praktijkvoorbeelden in de zomer van dit jaar met de markt te delen.”

Net als voorgaande jaren legt de AFM werkbezoeken af om binding te blijven houden met de markt. Ook worden er nieuwe seminars georganiseerd. Op 20 juni aanstaande houdt de AFM een vervolgseminar waarin
opnieuw met de markt wordt gesproken over het verbeteren van de samenwerking en de concrete invulling hiervan. Via de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners en de AFM website brengt de toezichthouder een ieder geregeld op de hoogte van de vorderingen van het projectteam. Wie  vragen, suggesties of praktijkvoorbeelden heeft die hij/zij wil delen met de AFM, of wie wil meedenken over het verbeteren van
de samenwerking kan zijn of haar reactie sturen naar ondernemersloket@afm.nl onder vermelding van ‘Samenwerking’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.