AFM mag zakelijke stukken vorderen

0

De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat de AFM wel bevoegd is om (naast het vorderen van algemene inlichtingen) per brief kopieën van zakelijke stukken te vorderen. Dit betekent dat de toezichthouder voortaan tijdens een onderzoek weer schriftelijk van instellingen of personen zal vorderen om de gevraagde kopieën op te sturen. Ze zijn verplicht daaraan mee te werken.

In oktober 2012 past de AFM haar werkwijze aan naar aanleiding van een uitspraak van de voorzieningenrechter op 5 september 2012. De voorzieningenrechter oordeelde dat de toezichthouder niet bevoegd was om schriftelijk kopieën van zakelijke gegevens en bescheiden te vorderen tijdens onderzoeken. De AFM paste daarop haar werkwijze op een aantal punten aan. De betrokkene bij een onderzoek mocht vrijwillig kopieën van de gevraagde informatie opsturen of de toezichthouder zou op kantoor langskomen om de gegevens te kopiëren.

De rechtbank Rotterdam heeft in haar uitspraak expliciet afstand genomen van de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.