AFM en DNB helpen pensioenfondsen op weg

0

Met een speciale pensioenuitgave willen de  AFM en DNB pensioenfondsen helpen bij de voorbereiding  op het nieuwe pensioenstelsel. Het nieuwe FTK gaat in per 1 januari 2015 en niet, zoals eerder gecommuniceerd is – per 1 januari 2014. AFM en DNB vinden dat er niet van uitstel gesproken moet worden. “Waarschijnlijk is het beter om te stellen dat deze datum eigenlijk al niet meer realistisch was. Anders gezegd, door dit uitstel krijgt het pensioenfonds eigenlijk geen seconde respijt als het gaat om het treffen van de noodzakelijke voorbereidingen.”

Naast de invoering van een nieuw Financieel Toetsingskader (FTK) spelen er nog andere wettelijk aanpassingen die de aandacht van pensioenfondsen vereisen, zo stellen de toezichthouders. “Denk hierbij aan de Wet versterking bestuur pensioenfondsen en de nieuwe eisen voor communicatie en transparantie. En terwijl er verbouwd wordt, is de winkel geopend. Het reilen en zeilen van het pensioenfonds moet gewoon doorgang vinden, op basis van huidige wet- en regelgeving. Ook dit vereist continu aandacht.”

De voornaamste struikelblokken in het komende besluitvormingsproces die de gevraagde pensioenfondsen zien, zijn communicatie over het nieuwe stelsel en juridische risico’s van invaren van de opgebouwde pensioenen. Deze struikelblokken hangen volgens de pensioenfondsen ook samen met onduidelijkheden die nog bestaan over het nieuwe stelsel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.