Adviesfee mag over looptijd worden gespreid

0

De adviesfee voor een hypotheekadvies mag gerust gespreid over de looptijd betaald worden, vinden consumentenorganisaties Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond. Dat bleek onder andere tijdens het goed bezochte event HypoVak.

Jurjen Oosterbaan (Bureau D&O) pleitte voor keuzevrijheid bij het betalen van de adviesfee tijdens een paneldiscussie met econoom Mathijs Bouman, Bart Combée (Consumentenbond), Rob Mulder (VEH) en adviseur Nico van Koesveld. Naast een eenmalige storting van het adviesbedrag, zouden consumenten wat hem betreft ook mogen kiezen voor een spreiding van het bedrag over de gehele looptijd. Iets wat momenteel slechts beperkt mogelijk is.

Oosterbaan vroeg specifiek naar de mening hieromtrent van de twee consumentenorganisaties. Zowel Combée als Mulder heeft hier geen bezwaar tegen. “Het belangrijkste is dat het provisieverbod er nu is.” Combée vindt het belangrijk dat advies niet te hoogdrempelig wordt voor consumenten. “Als gespreid betalen hierin een oplossing vormt, is dat prima.”

Reacties op LTV-limiet
Tijdens HypoVak kwamen ook reacties los over het voorstel vandaag om de LTV-ratio voor hypotheken af te bouwen naar 90% van de woningwaarde. Mathijs Bouman noemde dit een verstandig besluit, omdat hiermee de economie minder afhankelijk wordt van de woningmarkt. Mulder vindt het juist een buitengewoon slecht voorstel, omdat het consumenten aanzet tot het aangaan van leningen om de resterende 10% te bekostigen. “Ze zijn daardoor altijd duurder uit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.