Aantal faillissementen fluctueert aanzienlijk

0

In januari 2024 werden ruim 60% meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een toename van 138 bedrijven. Vanaf mei 2022 ligt het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS.

Voor zittingsdagen gecorrigeerd werden in januari van dit jaar 24 minder bedrijven failliet verklaard dan in december 2023. Dat is op maandbasis een daling van 6%. Zoals eerder aangegeven is de trend van het aantal faillissementen echter al bijna 2 jaar stijgend. “Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op”, aldus het CBS.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 is een onafgebroken stijgende lijn ingezet.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in januari 419 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 79. Dat is 10 procent minder dan in december.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.