Aantal eenverdiener-gezinnen neemt af

0

Volgens het CBS zou een kwart van de vrouwen die nu niet werken, dat onder voorwaarden wel willen. Het vinden van een baan dichtbij huis én met de gewenste contracturen worden daarbij het meest genoemd. Dat en meer blijkt uit een analyse van het CBS.

Naast de afstand en het aantal contracturen, worden ook de mogelijkheid om werk en privé goed af te stemmen en thuiswerken als belangrijke redenen genoemd om eventueel (weer) te gaan werken. Voor vrouwen die nu in deeltijd werken zou 65% onder voorwaarden meer uren willen werken, vooral als het huishoudensinkomen niet meer voldoende is om te leven zoals ze gewend zijn.

In 2023 had in 13% van de gezinnen met minderjarige kinderen alleen de vader betaald werk en de partner (vrijwel altijd een vrouw) niet. Dat zijn er in tien jaar wel steeds minder geworden blijkt uit de cijfers van het CBS. In 2013 was nog 19% zo’n eenverdienersstel.

Meer deeltijduren

In tien jaar tijd heeft zich bij zowel vrouwen als mannen een duidelijke verschuiving voorgedaan van ‘kleine’ (minder dan 20 uur per week) naar ‘grote’ deeltijdbanen (20 tot 35 uur per week). Ook zijn er nu meer gezinnen waarbij beide ouders voltijds óf beide in deeltijd werken.

Zorgende moeders

Van de niet-werkende moeders met een partner was ongeveer 14% in 2022 (275.000) niet op zoek naar werk én kon ook niet op korte termijn aan het werk. Bijna de helft van hen zei in de Enquête beroepsbevolking (EBB) dat de zorg voor het gezin of huishouden daarvan de reden was. Dat is in tien jaar tijd weinig veranderd, stelt DNB vast. Ziekte of arbeidsongeschiktheid is ook een belangrijke reden om niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

Zorg voor het gezin of huishouden wordt in de Enquête beroepsbevolking (EBB) door 8% van de niet werkende vaders als reden genoemd. Voor ruim de helft vaders zonder betaalde baan was in 2022 ziekte of arbeidsongeschiktheid de belangrijkste reden om niet te werken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.