2016 zet inkomensmarkt op scherp

0

Voor de inkomensmarkt wordt 2016 een belangrijk jaar in aanloop naar 2017. Door alle wijzigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, is nu de markt zelf aan zet. Dat betekent dat er meer aanbieders zullen komen op het gebied van eigenrisicodragerschap Ziektewet en WGA.

Dat schrijft Angelo Wiegmans Rccm, directeur Bedrijf Plus, in zijn Visie op 2016 voor de InFinance special Visies & Kansen 2016.

“Het is voor verzekeraars weer interessant om hierop te kunnen inspelen, nu het UWV ook kijkt naar de schadelast en er niet zonder meer een minimumpremie geldt bij terugkeer voor de WGA. Hopelijk zijn de lessen uit de recente geschiedenis aanleiding genoeg om niet opnieuw markt te kopen met aantrekkelijk premies.

Het komt er nu op aan om ook in de uitvoering goede stappen te zetten en werkgevers voor twaalf jaar te begeleiden met een goede dienstverlening als het gaat om de uitvoering bij loondoorbetaling bij ziekte, eigenrisicodragerschap Ziektewet en WGA.

Betaalbare premie
Alleen door een goede schadelastbeheersing kunnen de premies in balans blijven. De begeleiding van de arbeidsongeschikte (ex-) werknemer is van groot belang voor werkgevers om bij te dragen aan een betaalbare premie. De werkgever zal goed geïnformeerd moeten worden over de risico’s die hij loopt als deze kiest voor eigenrisicodragerschap Ziektewet en WGA.

Slechts een prijsvergelijking tussen verzekeraar en het UWV is onvoldoende, zeker nu ook terugkeer naar het UWV niet zonder meer een kostenbesparing hoeft op te leveren. Ik verwacht meer en gezonde concurrentie tussen aanbieders, waardoor werkgevers wel meer keuze hebben dan in 2015 het geval was. Dat is een goed teken voor de branche.

Geen kaalslag
Daarnaast is ook het PE-stelsel voor de assurantieadviseur met één jaar uitgesteld naar 1 januari 2017. De vraag is welke en hoeveel Wft Inkomen adviseurs daadwerkelijk actief blijven. Inkomen advisering is de laatste jaren in hoog tempo veranderd en het is inmiddels een specialistisch vak geworden.

Een kaalslag zoals eerder op het gebied van pensioenen zal het niet zijn, maar dat er minder adviseurs zullen zijn, lijkt nu al duidelijk. Voldoende uitdaging voor 2016!”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.