Munt na drie jaar op 10 miljard

0

Ruim drie jaar na de introductie van Munt Hypotheken is de hypotheekverstrekker de magische grens van 10 miljard euro aan verstrekt hypotheekkrediet gepasseerd. Dit geld – afkomstig van Nederlandse pensioenfondsen – staat uit bij circa 45.000 huishoudens.

Munt Hypotheken verstrekt hypotheken op basis van kapitaal van vijftien Nederlandse pensioenfondsen. Inmiddels hebben die pensioenfondsen gezamenlijk 12 miljard euro aan kapitaal toegezegd, waarvan nu dus ruim 10 miljard euro als hypotheken is verstrekt. De hypotheekverstrekker verwacht in 2020 de grens van 20 miljard euro aan verstrekte hypotheken te passeren.

Afsnoepen van grootbanken

Omdat Munt zelf geen bank is, is het niet gebonden aan de nieuwe kapitaalregels van Basel 4. Die regels moeten er vanaf 2022 voor zorgen dat banken voldoende buffers aanhouden om ook slechte tijden door te kunnen komen. Hoewel de regels pas volledig in 2027 ingaan, krijgt iedereen die nu een hypotheek bij een bank afsluit ermee te maken, zegt Menno Luiten, directeur bij Munt. “Consumenten van wie de rentevastperiode van de hypotheek is verstreken, worden mogelijk geconfronteerd met een verlengingsvoorstel met flink hogere kosten. Wij hebben daar geen last van, dus we hoeven over een paar jaar de tarieven niet te verhogen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.