Minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen

0

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen daalde met 5% naar 15.100. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 is het een stijging van 18%, meldt het CBS.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de CBS-cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten

De vergunde bouwkosten voor alle woningen bedroegen bijna 3,3 miljard euro in het tweede kwartaal van 2023, wat 3% lager is dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen daalden met 3% naar 2,7 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met 4% tot 577 miljoen euro. Voor bedrijfsgebouwen waren de vergunde bouwkosten 1,8 miljard euro in het tweede kwartaal, 16% lager dan in hetzelfde kwartaal in voorgaande jaar. Vooral de bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen daalde, met een afname van 41% tot 496 miljoen euro. Nieuwbouw was goed voor 1,3 miljard euro, ongeveer evenveel als een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.