Adviseurs: Geen echt overleg over PE

0

Brancheorganisaties Adfiz, CFD, NVF, NVGA en OvFD hebben het idee dat het Ministerie van Financiën een gezamenlijk overleg over de invulling van de deskundigheidseisen uit de weg gaat.

Minister Dijsselbloem moet het overleg met de sector voeren ter uitvoering van de motie die de Kamer daarover op 9 september heeft aangenomen. Momenteel rest nog één maand om tot een voorstel te komen dat ook door de sector gedragen wordt, maar van een echt overleg is volgens de brancheorganisatie nog geen sprake geweest.

Er is wel een gesprek geweest met het Ministerie, maar daarin was de instantie niet bereid met de sector haar ideeën over oplossingsrichtingen te delen en te bespreken. “Daarbij heeft het Ministerie alleen willen uitspreken dat voor het Ministerie het verplichte PE-examen vooralsnog de enige oplossing is”, aldus de brancheorganisaties.

De situatie is nu zo dat het Ministerie heeft geïnformeerd bij de sector en dat zij achter gesloten deuren nader analyseert. Het Ministerie heeft aangegeven dat zij eerst met de minister gaat overleggen en dan zal terugkomen met de uitkomst van dat overleg. Wanneer dat precies is weet de sector niet. “Wij constateren wel dat bij de presentatie van die uitkomst van het overleg met de minister het ‘echte’ overleg zoals de Kamer dat in de motie heeft opgedragen dan nog moet beginnen.”

Aanstaande dinsdag 5 november heeft het CDFD een sector breed overleg georganiseerd om nader te kijken naar de eind- en toetstermen voor PE. De brancheorganisaties hebben het gevoel dat het Ministerie hiermee wil aantonen dat zij voldoet aan de uitvoering van de motie.

“De motie gaat echter over de vorm van het PE-stelsel en niet over de inhoud. Door in de procesgang het overleg met de sector over het stelsel van PE te verschuiven naar het niveau van inhoudelijke toetstermen, wordt de sector in een onmogelijke en onwenselijke positie gebracht.” De gezamenlijke brancheorganisaties hebben dan ook dit overleg op 5 november aanstaande met het CDFD afgezegd.

De brancheorganisaties hopen dat dit signaal voor het Ministerie een aansporing is, het ‘echte’ overleg met de sector zo spoedig mogelijk te starten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.