Pensioenplan heeft desastreuze gevolgen

0

Dankzij het pensioenplan van PvdA-staatssecretaris Jette Klijnsma, lopen nabestaanden van werknemers die overlijden na 1 januari 2015 volgens Aegon het risico duizenden euro’s minder aan partnerpensioen te krijgen. Om mensen hier meer bewust van te maken, pleit de verzekeraar voor uitstel van de maatregel tot 2016.

Volgens Aegon realiseren werknemers zich de veranderende wetgeving niet of nauwelijks. De wetgeving komt daarvoor ook veel te laat, zegt Maarten Edixhoven, directeur Pensioen van Aegon: “De pensioenoverzichten die deze maanden op de mat vallen, zijn nog gebaseerd op de huidige pensioenprognose. Daarin is de aanstaande wetgeving nog niet verwerkt. Dit gaat in sommige gezinnen bovenop de persoonlijke drama’s tot financiële drama’s leiden.”

12 procent lagere opbouw
Het pensioen dat werknemers belastingvrij mogen opbouwen bij hun pensioenfonds of verzekeraar zakt vanaf 1 januari 2015 met 12 procent per jaar. Omdat het pensioengevend salaris straks gemaximeerd is op 100.000 euro, is de terugval voor mensen die meer verdienen nog groter.
“Voor het ouderdomspensioen is dat niet een acuut probleem. Een financieel drama dreigt echter voor de nabestaanden als de werknemer na 1 januari 2015 overlijdt”, aldus Aegon.

Uit berekeningen van de verzekeraar blijkt namelijk dat de partner van een 40-jarige werknemer met een salaris van 150.000 euro vanaf 1 januari 2015 ongeveer 1.500 euro per maand minder nabestaandenpensioen krijgt.

Gevolgen terminale werknemer desastreus
“Maar nu is die werknemer uitbehandeld en gaat binnen afzienbare tijd dood. Dat is op zich al triest genoeg. Financieel gezien is het voor zijn gezin beter dat de man nog dit jaar doodgaat dan in 2015. Wij denken dat de politiek zich deze gevolgen niet goed realiseert en ze zo ook niet heeft bedoeld. Aegon pleit daarom voor uitstel van de aftopping voor partnerpensioen met een jaar: Dat geeft betrokken werkgevers en werknemers de gelegenheid om het nabestaandenpensioen fatsoenlijk te regelen.”

Uitstel is volgens Aegon vooral ook nodig omdat de introductie van het zogenaamde nettopensioen, waarmee het kabinet de terugval in pensioen per 1 januari 2015 wilde opvangen, is uitgesteld. “Die nieuwe regels zijn nog steeds niet door de Tweede en Eerste Kamer en moeten daarna nog per geval worden uitgewerkt.”

Het treft iedereen
Het zijn niet alleen de grootverdieners die te maken krijgen met een terugval in nabestaandenpensioen. Een langere pensioenopbouw betekent een lagere jaarlijkse opbouw van het ouderdomspensioen en daarmee ook een veel lager nabestaandenpensioen. “Het nabestaandenpensioen in deze jonge gezinnen kan hierdoor duizenden euro’s per jaar lager uitvallen dan nu het geval is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.