Huiseigenaar wil duidelijkheid

0

Lokale politieke partijen moeten vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart duidelijkheid geven over hun plannen met de onroerendezaakbelasting (ozb).

Vindt een groot deel van de huiseigenaren. Dat blijkt uit een ozb-peiling die Vereniging Eigen Huis de afgelopen maanden hield. Ruim 100.000 huiseigenaren vulden de vragenlijst in. Vandaag stuurt de vereniging de resultaten van de peiling naar 4.000 politieke partijen in alle gemeenten.

Meer dan 90 % van de huiseigenaren vindt het onbegrijpelijk als de ozb-aanslag van zijn gemeente stijgt, terwijl de woningwaarde alleen maar daalt. De helft van de huiseigenaren verwacht dat de ozb de komende jaren verder zal stijgen. De ozb is wel een geaccepteerde belastingheffing, maar ruim 80 % van de huiseigenaren vindt het niet acceptabel als de opbrengst wordt gebruikt om tegenvallers in de gemeentebegroting te dichten. En zeker niet als dat pas achteraf blijkt. Bijna tweederde van alle huiseigenaren vindt dat huurders ook ozb moeten betalen, omdat zij ook profiteren van de collectieve voorzieningen in hun gemeente.

Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis: ‘Wij vinden dat elke gemeente jaarlijks een bijsluiter moet meesturen met de ozb-aanslag. Daarin moet de gemeente duidelijk maken waaraan het belastinggeld wordt besteed.’

De afgelopen vier jaar is de ozb gemiddeld bijna 17 % gestegen, terwijl de gemiddelde woningwaarde met 12 % daalde. Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen, vier jaar geleden, is de ozb het sterkst gestegen in Gemert-Bakel. Daar schoot de ozb met 129 % omhoog. Het afgelopen jaar steeg de ozb het meest in Geldermalsen: met ruim 28 %.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.