Tarieven inkomensadviseurs relatief laag

0

Eén ding is duidelijk, de collectieve en individuele inkomensverzekeringen hebben de afgelopen tijd de volle aandacht. En zullen dat ook nog wel een tijdje krijgen. Maar niet iedereen zal dit als leuk en succesvol ervaren, zegt Peter Abelskamp, voorzitter Nederlandse Vereniging van Inkomen Adviseurs (NVIA), in zijn column in de InFinance special Kansen & Visies 2016

Wij van de Nederlandse Vereniging van Inkomen Adviseurs (NVIA) willen u graag op de hoogte brengen van de ontwikkelingen. Als het gaat om de individuele AOV’s is het sinds enige tijd helder dat er geen verplichte AOV komt. De minister heeft besloten om in te zetten op verbeterde voorlichting. Dit is dan gratis reclame voor de adviseur, want alle aandacht voor de bewustwording van het risico op arbeidsongeschiktheid is meegenomen. Dus een gouden kans. Verder is de groep zzp’ers zonder verzekering nog steeds heel groot en aan het toenemen.

Maar het dilemma waar de adviseur tegenaan gaat lopen, is dat de AFM steeds duidelijker aangeeft waar een AOV-advies aan moet voldoen. En dat vergt een bepaalde inspanning waar een vergoeding tegenover staat die wellicht niet in verhouding is. Want de tarieven van de meeste adviseurs zijn relatief laag te noemen.

Collectieve markt
Op de collectieve markt gebeurt ook heel veel. Zo is er sprake van een terugkeerpremie WGA per 1-1-2017. De werkgevers die voor (is inmiddels ook duidelijk) minimaal drie jaar teruggaan naar het UWV, worden hiermee geconfronteerd. Een advies anno 2016 werkt dus door in de jaren daarop. Ook speelt er een vraagstuk rond de loondoorbetaling voor kleine mkb-bedrijven. Het zou zomaar eens kunnen gebeuren dat per dezelfde 1-1-2017 een strijd gevoerd moet gaan worden met het UWV over het tweede ziektejaar. En als laatste zijn er plannen om per (jawel) 1-1-2017 enkele punten in de Arbowet te wijzigen. Dit heeft ook gevolgen voor het via een verzuimverzekering geregeld arbopakket.

Het is duidelijk dat 2016 een turbulent adviesjaar gaat worden. Met mogelijk veel verlies van provisie-inkomsten. Maar met kansen op adviesuren. NVIA wil graag uw sparringpartner zijn in de komende strijd/tijd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.