VSZ definitief van start met WGA-propositie

0

Met Lloyd’s als risicodrager zet VSZ een definitief een alternatief voor de huidige WGA Eigenrisicodragerschap verzekering in de markt. Een private oplossing die alles in huis heeft, van de verzekering tot aan de integrale uitvoering sociale zekerheid.

Afgelopen jaar hebben VSZ en Acture de nieuwe WGA propositie ontwikkeld. Het product is gericht op bedrijven met meer dan 50 medewerkers die eigenrisicodrager zijn of worden voor de WGA-vast en WGA-flex.

Eigen risico behouden
Het midden- of grootbedrijf kan 25% – 50% – 75% van het risico overdragen aan de verzekeraar en naar keuze de rest zelf dragen. Door niet het volledige financiële risico over te dragen aan de verzekeraar ontstaat volgens Leo Bil (foto), directeur sociale zekerheid bij Acture, een financiële prikkel voor de werkgever.

“Dat is ook meteen de kern van de nieuwe propositie. Ons uitgangspunt is dat een werkgever alleen het risico dat hij niet kan dragen elders moet kunnen onderbrengen, niet meer en niet minder. Er moet een eigen risico blijven om een werkgever actief betrokken te houden bij de re-integratie van zieke werknemers. Diverse onderzoeken laten zien dat dit de prestatie verhoogt.”

Kleine bedrijven dragen wel het volledige risico over aan de verzekeraar, omdat zij dit risico eenvoudigweg niet zelf kunnen dragen.

De vrijval van 80 miljard aan loonsom
Op 1 januari 2017 krijgen werkgevers de mogelijkheid om voor de totale WGA-lasten (WGA-flex en WGA-vast) eigenrisicodrager te worden. De samenvoeging van de huidige WGA-vast- en WGA-flexregelingen (Ziektewet) tot één WGA-regeling werd eerder dit jaar met een jaar uitgesteld. Dat deed de minister op verzoek van de verzekeraars die aangaven meer tijd nodig te hebben. Maar dit uitstel betekent volgens Bil niet dat de bestaande contracten ook een jaar langer doorlopen.

Voor partijen die het wel lukt om voor de oude deadline van 1 januari 2016 hun nieuwe producten te lanceren liggen er dan ook ongekende marktkansen. Bil: “Vrijwel alle contracten die het eigenrisicodragerschap voor de WGA regelen lopen eind 2015 af. Iedereen heeft zich destijds immers gefocust op 1 januari 2016. In loonsom uitgedrukt komt er circa 80 miljard euro aan expirerende contracten vrij. Dat is een gigantische commerciële kans voor adviseurs.”

Interview Leo Bil
In de september editie van InFinance licht de van huis uit actuaris Leo Bil toe waarom het de private markt wel is gelukt om zonder uitstel een nieuwe propositie te ontwikkelen waarin risicomanagement en uitvoering sociale zekerheid – waaronder verzuimbegeleiding en uitbetaling van de uitkering – én het verzekeren van WGA-vast en WGA-flex (12-jaars), samen komen.

Lees het hele interview met Leo Bil in InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.