Dijsselbloem waarschuwt adviseurs voor uitstelgedrag

0

Volgens minister Dijsselbloem lopen financieel adviseurs het risico niet tijdig te kunnen voldoen aan hun diplomaplicht. In 2014 is nog maar 25% van het totaal aantal Wft-examens afgenomen.

Dat schrijft hij in een brief aan de vaste Kamercommissie van Financiën, waarin hij hen informeert over de stand van zaken van de centrale Wft-examinering. In 2014 zijn in totaal 60.347 (her)examens afgenomen, zo’n 25% van het totaal aantal (her)examens voor de totale overgangsperiode.

Financieel dienstverleners hebben nog tot eind dit jaar om aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen te voldoen. Dat betekent in de praktijk dat er 15.000 examens per maand afgelegd moeten worden, een zeer fors aantal. Ter vergelijking: in december 2014 zijn in totaal 13.934 examens afgelegd.

Adviseurs die examinering uitstellen tot bijvoorbeeld het najaar, lopen volgens Dijsselbloem het risico dat een examen niet tijdig is in te plannen. “De capaciteit van de examenlocaties van de exameninstituten kent immers grenzen”, aldus de minister. Adviseurs hoeven volgens Dijsselbloem niet te rekenen op een eventuele uitstel van de overgangstermijn.

Betere resultaten
De minister deelde ook nieuwe slagingspercentages over de periode tot en met december 2014. Voor alle 60.347 examens bedraagt het slagingspercentage 55,5%. Wat betreft de PEplus-examens is het slagingspercentage 60,8% en voor de initiële Wft-examens bedraagt het slagingspercentage 52,4%.

Deze cijfers zien er wat beter uit dan de eerder bekend gemaakte gemiddelde slagingsperscentages. Gedurende het afgelopen jaar zijn dus steeds betere resultaten behaald. Het grootste struikelblok blijft echter nog steeds het nieuwe onderdeel ‘vaardigheden en competenties’.

Dijsselbloem hierover: “Op basis van deze resultaten lijkt het wenselijk dat meer opleiders (in hun lesmateriaal) en meer kandidaten (bij hun voorbereiding) extra aandacht gaan schenken aan het relatief nieuwe onderdeel ‘vaardigheden en competenties’ in de centrale examens.”

Wat vindt u? Doe mee aan de discussie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.