Goed moment voor beleggen in monument

0

Auteur: Harry Kers, financieel accountmanager Nationaal Restauratiefonds

Te duur, te onzeker en te omslachtig: beleggen in monumenten is niet populair. Ten onrechte. Door onder meer laagrentende leningen, fiscale regelingen en gunstige prijzen kan investeren in cultureel erfgoed ook voor uw cliënten wel degelijk interessant zijn.

Amsterdam-West heeft er binnenkort een bezienswaardigheid bij: De Hallen, een multifunctioneel complex met onder meer een hotel, televisiestudio’s en twee overdekte winkelpromenades, gevestigd in een voormalige tramremise. Een heuglijk feit voor de gebruikers, de omwonenden én voor de financiers, onder wie enkele tientallen particulieren die via een commanditaire vennootschap (CV) in dit herbestemmingsproject hebben geïnvesteerd. Hun rendement kan de komende tien jaar flink oplopen.

Historisch vastgoed? Dat was toch altijd een beleggingscategorie waar de meeste financieel adviseurs, vanwege de hoge kosten, de risico’s en de drempels, hun vingers niet aan durfden branden? Inderdaad. Maar dat lijkt achterhaald. Beleggen in monumenten biedt niet alleen maatschappelijk rendement – het draagt bij aan behoud van het erfgoed en heeft een positief effect op de omgeving -, het kan ook voor beleggers interessant zijn. De Hallen levert hét bewijs.

Om met de ‘drempels’ te beginnen: mede door het grote aantal leegstaande monumenten – in totaal maar liefst twee miljoen vierkante meter – staan gemeenten en andere autoriteiten tegenwoordig meer open voor goede herbestemmingsplannen. Ze anticiperen beter en zijn creatiever in het meedenken over nieuwe constructies en initiatieven.

Duur zijn de meeste monumenten momenteel evenmin. Dat komt niet alleen door het grote aanbod, door de financiële crisis staat veel erfgoed ten opzichte van een paar jaar geleden voor een redelijke prijs te koop.

Ook op het gebied van financiële regelingen is er de laatste jaren één en ander veranderd. Exemplarisch is de laagrentende Restauratiefondsplus-hypotheek. Deze lening is bestemd voor omvangrijke restauraties en herbestemmingen van rijksmonumenten die niet zijn geregistreerd als woonhuis. De rente op de lening ligt 5% onder de marktrente met een minimum van 1,5%. Het minimale leenbedrag bedraagt 300.000 euro, het maximale 2.500.000 euro.

Verder kunnen particulieren die via een CV deelnemen in de herbestemming van een monument naar rato van hun participatie de restauratie- en onderhoudskosten opvoeren bij hun belastingaangifte. Om te voorkomen dat deze beleggers door de Belastingdienst als ondernemers worden geoormerkt en de onderhoudskosten automatisch in box 1 vallen, kan een fiscale ruling worden verkregen. Er is wel een maar: de aftrek is beperkt tot 80% van de onderhoudskosten die voor de rekening komen van de belegger.

Daarnaast bestaan er voor herbestemmingsprojecten op landelijk- en gemeentelijk niveau tal van subsidieregelingen. Door gebruik te maken van deze drietrapsraket, kan het totale investeringsbedrag substantieel worden verlaagd, waardoor het rendement op het eigen vermogen toeneemt.

Voor een particulier blijft de herontwikkeling van een monumentaal pand niettemin een lastige exercitie. Maar daar kunt u als financieel adviseur bij helpen. U kunt hiervoor onder meer terecht bij gespecialiseerde adviesbureaus en organisaties als het Nationaal Restauratiefonds en de Belastingdienst. Zij beschikken over ruime kennis van (fiscale) regelingen en subsidies, een goed netwerk van investeerders, financiers, adviseurs, aannemers en andere partijen die bij het herbestemmen een rol spelen.

Deze organisaties kunnen u ook vertellen aan welke voorwaarden een succesvolle herbestemming moet voldoen. Lokaal draagvlak creëren bijvoorbeeld is van groot belang, evenals een goede businesscase met een langetermijnvisie en meerdere activiteiten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.