Sekswerkers kunnen bij NN terecht voor schadeverzekering

0

Vanaf vandaag kunnen sekswerkers zakelijke schadeverzekeringen afsluiten bij Nationale-Nederlanden (NN), en dus ook via de verzekeringsadviseur. Het gaat in eerste instantie om de Aansprakelijkheidsverzekering en de Inventaris- en Goederenverzekering.

De verzekeringen zijn alleen beschikbaar voor sekswerkers die werkzaam zijn als zzp’er en die ten minste 21 jaar oud zijn. Ook moeten zij ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. NN is na de Vereende de tweede verzekeraar die zakelijke schadeverzekeringen aanbiedt aan sekswerkers.

Volgens Edwin Grutterink, directeur Schade Intermediair van Nationale-Nederlanden, helpt dit bij het versterken van de financiële positie van de groep sekswerkers die uit zo’n 20.000 ondernemers bestaat. “In eerste instantie kunnen een Aansprakelijkheidsverzekering en Inventaris- en Goederenverzekering afgesloten worden. Voor de toekomst kijken we of dit kunnen uitbreiden met andere schadeverzekeringen, zoals een Geld- en Rechtsbijstandverzekering.”

De-stigmatiseren van sekswerkers

Volgens de Sekswerk Alliantie Destigmatisering (Swad) is dit opnieuw een belangrijke stap in het de-stigmatiseren van sekswerk. “Sekswerkers lopen dezelfde risico’s op schade als elke andere ondernemer. Die schade kunnen verzekeren is cruciaal om de continuïteit van het bedrijf van de sekswerker te borgen in geval van schade. Niet verzekerd zijn brengt die continuïteit in gevaar en maakt het voor sekswerkers lastig om hun bedrijfsmatige activiteiten goed te kunnen plannen. Daarnaast is het feit dat ook sekswerkers toegang hebben tot dit soort zakelijke dienstverlening een duidelijke en belangrijke vermindering van het onterechte stigma dat er op sekswerk rust.”

Ook het Verbond van Verzekeraars toont zich positief over het besluit van Nationale-Nederlanden. Richard Weurding: “Naast de Vereende is er nu gelukkig ook een regulier alternatief voor brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Dat draagt hopelijk bij aan het wegnemen van het stigma waar deze beroepsgroep last van heeft. Ik verwacht dat nu meer verzekeraars overgaan tot het accepteren van sekswerkers voor schadeverzekeringen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.