‘Parttime ondernemer’ denkt niet na over verzuimrisico

0

Interpolis ziet een trend van ‘parttime ondernemen’: Nederlanders die hun onderneming zijn gestart naast een baan in loondienst. Slechts de helft van de starters heeft vooraf gekeken naar wat er mis kan gaan. De verzekeraar adviseert hen om niet voorbij te gaan aan de risico’s.

Vanaf 2020 is er een toename te zien van het aantal starters in Nederland. Daarbij geeft 29% aan dat zij hun onderneming zijn gestart naast een baan in loondienst. Dit komt naar voren uit onderzoek van Interpolis. De verzekeraar ziet een trend van ‘parttime ondernemen’, versterkt door de hoge inflatie en het grote personeelstekort. Meer vrijheid en een hoger salaris zijn de grootste redenen om een onderneming te starten.

Interpolis: “Parttime ondernemers lijken in te spelen op het grote personeelstekort en zien kansen om naast hun werk in loondienst opdrachten als zzp’er uit te voeren. Hierbij gaat het voornamelijk om opdrachten in de gezondheids- en welzijnszorg. Sectoren waarvan bekend is dat ze kampen met een groot tekort aan personeel.”

Gevaar werk-privébalans

Parttime ondernemers maken zich aanzienlijk minder zorgen over hun onderneming dan fulltime ondernemers. Slechts de helft van de starters heeft vooraf gekeken naar wat er mis kan gaan. Interpolis adviseert starters om niet voorbij te gaan aan de risico’s.

Zo waarschuwt de verzekeraar voor het gevaar dat starters hun werk-privé balans niet voldoende waarborgen, wanneer ze ook een baan in loondienst hebben. Bijna een vijfde van de parttime ondernemers geeft aan zich hier zorgen over te maken. Voor 16% van de starters tussen de 18 en 34 jaar is een hoge werkdruk een reden voor zorg.

Uit verzuimcijfers van Interpolis blijkt al langer dat het langdurig ziekteverzuim toeneemt. Burn-outs door een te hoge werkdruk zijn hier een grote reden voor. “Zorg dat je als startende ondernemer voldoende rustmomenten in je week inplant en wees realistisch in je planning. Uiteindelijk is niemand ermee geholpen als je uitvalt en voor een periode thuis komt te zitten”, aldus de verzekeraar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.