Alicia introduceert digitale AOV voor freelancers

0

Insurtech Alicia introduceert een digitaal af te sluiten arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. De digitale bank Knab is de eerste partij die het product per direct in eigen omgeving aanbiedt.

De AOV van Alicia is inkomensgerelateerd. Zzp’ers kunnen kiezen welk deel van hun bruto jaarinkomen zij willen verzekeren (tussen de 50% en 80%). Daarbij wordt uitgegaan van hun gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. De gedachte achter het aanbieden van een inkomensgerelateerde verzekering is dat zzp’ers in het geval van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid zoveel mogelijk hun bestaande levensstijl kunnen handhaven.

“Een kostenverzekering, een alternatieve vorm van AOV, leidt soms weliswaar tot een lagere premie, maar de ervaring is dat die (vaste) kosten bij het afsluiten vaak worden onderschat. De uitkering kan dan tegenvallen of zelfs onvoldoende zijn”, aldus Alicia. “Met de AOV van Alicia hebben zzp’ers meer zekerheid en hoeven zij zo min mogelijk in te leveren op hun inkomen en levensstandaard.”

Wachttijd kiezen

Zzp’ers kunnen niet alleen kiezen welk deel van hun inkomen zij willen verzekeren, maar ook aangeven welke wachttijd de voorkeur heeft. Hoe langer een freelancer denkt de ziekteperiode te kunnen overbruggen met spaargeld, hoe langer de wachttijd kan zijn. Op basis van hun persoonlijke situatie kunnen freelancers kiezen uit een wachttijd van 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden.

Verder biedt de verzekering van Alicia dekking voor psychische aandoeningen, zoals burn-out. Een belangrijk element volgens Alicia, aangezien nog steeds de meeste AOV-uitkeringen (40%) op deze grond verstrekt worden.

Eenvoud is complex

Onderzoek van Knab laat zien dat 40% van de Nederlandse zzp’ers geen financieel vangnet heeft bij arbeidsongeschiktheid en dus ook geen AOV heeft. De belangrijkste reden voor het niet afsluiten hiervan is dat de aangeboden verzekeringen te complex of te duur zijn.

Ook onderschat men het risico zo’n verzekering nodig te hebben, terwijl ander onderzoek uitwijst dat de helft van de zzp’ers op enig punt in hun carrière meer dan drie maanden niet in staat is om te werken.

“AOV’s zijn doorgaans kostbaar, ingewikkeld en tijdrovend om te regelen”, aldus Marijn Moerman, CEO van Alicia. “Het is heel complex om dit proces eenvoudiger te maken. Ik ben dan ook trots dat dit ons is gelukt. Met onze kennis en ervaring hebben we specifiek voor freelancers een passende AOV ontwikkeld met heldere voorwaarden die zij op een gebruiksvriendelijke manier zelf digitaal kunnen afsluiten.”

Knab is de eerste partner van Alicia waarbij de AOV aangeboden wordt, gevolgd door Yacht. Naar verwachting van Alicia sluiten snel meer partijen zich aan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.