Webinar Assurantieclubs over bestuurdersaansprakelijkheid

0

De Federatie van Assurantieclubs organiseert op dinsdag 22 juni een webinar over het thema bestuurdersaansprakelijkheid en de WBTR. Voorzitter Bert Sonneveld ontvangt advocaat/partner Kathelijne Baetsen (Stadermann Luiten Advocaten) en Bjorn van der Poel, manager bestuurdersaansprakelijkheid bij Markel Insurance.

Bestuurdersaansprakelijkheid speelt voor alle bestuurders, commissarissen en toezichthouders een steeds belangrijk wordende rol. Dat is niet alleen bij professionele verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen en stichtingen, maar ook bij non-profit organisaties; zelfs als de bestuurder of toezichthouder geen (vrijwilligers)vergoeding ontvangt voor zijn of haar rol als bestuurder of toezichthouder.

Dit webinar is met name bedoeld voor de adviseur van zakelijke klanten die verenigingen, stichtingen, BV’s en NV’s (MKB) en VVE’s in de boeken hebben. Maar ook voor adviseurs die particuliere klanten goed willen informeren of adviseren over de nieuwe wet WBTR en waar zijn klant op moet letten.

Nieuw: de WBTR

Op 1 juli 2021 gaat de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in. Deze wet verduidelijkt en verscherpt de regeling voor bestuur en toezicht bij verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen en stichtingen. De nieuwe wet sluit zo veel mogelijk aan bij de bestaande regels voor de NV/BV in het Burgerlijk Wetboek. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden.

Bij faillissementssituaties is er een extra risico voor bestuurders en commissarissen van niet-commerciële stichtingen en verenigingen. Veel organisaties zullen mogelijk hun statuten en reglementen moeten aanpassen aan de nieuwe wet. Sowieso is het belangrijk om alert te zijn op de nieuwe regels en deze bij een eerstvolgende vergadering van het bestuur/de RvT te agenderen.

In het webinar worden onderstaande vragen/onderwerpen behandeld:

  • Wat houdt de WBTR in?
  • Wanneer is een bestuurder of toezichthouder persoonlijk aansprakelijk jegens de rechtspersoon waarvan hij bestuurder/toezichthouder is of jegens schuldeisers van die rechtspersoon?
  • Wat is de rechtsregel?
  • Wat volgt uit de jurisprudentie?

Door voorbeelden uit de praktijk zullen kijkers naar het webinar praktische handvatten krijgen.

Aanmelden

Leden van de aangesloten Assurantieclubs en alle andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om het webinar te bekijken. Aan niet-leden vraagt de Federatie alleen toestemming of de besturen van Assurantieclubs hen mogen benaderen met de vraag om lid te worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.