‘Toenemende bedrijfsrisico’s rondom beschikbaarheid grondstoffen’

0

Allianz waarschuwt in een nieuw rapport voor de gevolgen van gebrekkig risicomanagement bij bedrijven rondom natuurlijke grondstoffen, het zogeheten ‘natural capital’.

Het rapport van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) waarschuwt voor risico’s op bedrijfsschade, aansprakelijkheid en aantasting van winsten en bedrijfsmodellen daar waar schaarste, wet – en regelgeving en de maatschappelijke druk toenemen.

“Duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen is nodig voor het toekomstig succes van veel bedrijven. Terwijl het bewustzijn van bedrijven over hun ecologische voetafdruk groeit moet men nog steeds beter inzicht krijgen in de specifieke bedreigingen die hun industrie kunnen beïnvloeden.” zegt Chris Bonnet, Manager Environmental, Social and Governance (ESG) Business Services bij AGCS.

Risicoanalyse per sector

De olie & gas-, mijnbouw-, voedings- en transportsector scoren het hoogst in termen van exposure. Dit is gebaseerd op vijf categorieën: biodiversiteit, broeikasgassen, niet-broeikasgas emissies, water en afval. Deze worden geclassificeerd als ‘gevarenzone’.

Zeven sectoren, bouw, nutsbedrijven, textiel, chemie, productie, farma- en automotive behoren tot de ‘middenzone’. Telecom is de enige sector die in de ‘veilige zone’ zit en dus nauwelijks tot geen risico loopt op dit gebied.

Drie risicofases

‘Natural Capital’-risico’s verschijnen zelden zonder eerdere signalen. Het rapport onthult dat ze in drie fasen evolueren voordat ze de bedrijfsresultaten beïnvloeden.

  1. Het bewustzijn van risico natuurlijk kapitaal groeit;
  2. Risico oefent invloed uit op individuele bedrijven in hun supply chain of op de eigen activiteiten door verandering in regelgeving en/of maatschappelijke druk;
  3. Risico is onvermijdbaar en leidt tot schade zoals aansprakelijkheidskosten, hogere productiekosten en/of bedrijfsonderbrekingen. Dit heeft uiteindelijk zijn weerslag op de financiële resultaten van de organisatie en of industrie.

Risicobeheersing

Allianz stelt dat een aanzienlijk aantal bedrijven reeds is begonnen met de risicobeheersing van de natural capital. “Het in balans brengen van risicomanagement dat tegenwoordig mede is gericht op de beheersing van nieuwe risico’s is echter een uitdaging. Toekomstige en niet-financiële risico’s kunnen eenvoudig over het hoofd worden gezien indien ondernemingen zich blijven richten op korte termijndoelen.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.