Schade door fraude wordt onderschat door bedrijven

0

Een ruime meerderheid van de bedrijven liep afgelopen jaar schade op door fraude. In 2023/2024 kreeg 69% van de bedrijven te maken met fraudepogingen, waarvan 91% ook tot daadwerkelijke schade leidde. Minder dan de helft van de organisaties beschikt over een verzekering tegen fraude.

Dat blijkt uit het jaarlijks fraudeonderzoek in Nederland en België van kredietverzekeraar Allianz Trade. Het algemene beeld dat uit het nieuwste onderzoek naar voren komt is een vals gevoel van veiligheid bij het bedrijfsleven. Aan de ene kant is 95% van de bedrijven tevreden over de maatregelen die ze nemen en de bescherming die ze hebben opgebouwd. Tegelijkertijd geven bedrijven aan dat ze fraude als een toenemend gevaar ervaren. Alleen denken ze dat het voor het eigen bedrijf niet zo’n vaart zal lopen.

Dat is een misplaatst gevoel van veiligheid. Een meerderheid van de bedrijven lijdt daadwerkelijk schade. De kans is groot om relatief hard geraakt te worden. 55% van de schades is hoger dan 50.000 euro. 16% hoger dan 200.000 euro. Bij interne fraude leidt 2% tot schades hoger dan 1 miljoen euro. Bij externe fraude is dat 5%.

Interne fraudeur is vaak een man

Interne fraude is nog altijd de meest voorkomende vorm van fraude. 56% van de bedrijven en organisaties had te maken met interne fraude(pogingen). De top 3 is 1: Ontvreemden van goederen, (49%), 2: vervalsen van documenten (39%) en 3: ontvreemden van geld (36%).

Dit jaar is in het onderzoek ingezoomd op het profiel van de interne fraudeur. Vaak zijn het mannen die minder dan vijf jaar in dienst zijn. En dan vooral in de leeftijdscategorie van 26 tot 45 jaar (74%). Het gaat daarbij meestal om kleinere schadeposten (in dit onderzoek is €15.000 schade als ondergrens aangehouden). De grote schades door interne fraude worden vooral gepleegd door seniors die al langer in dienst zijn. Bijna 20% van (grote) schades door interne fraude wordt veroorzaakt door een lid van directie of management.

Misverstanden over verzekeren tegen fraude

Minder dan de helft van de organisaties beschikt, naar eigen zeggen, over een fraude- (41%), cyber- (34%) of bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (45%). Over de manier van verzekeren tegen fraude hebben bedrijven en organisaties vaak een verkeerd beeld. 45% van de organisaties denkt alle schade door fraude gedekt te hebben met een verzekering. Dat is vaak gebaseerd op een foutieve aanname. Bijna helft van alle organisaties denkt ten onrechte dat een cyberverzekering voldoende beschermt tegen digitale fraude.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.