Rabobank: uitbreiding gunstige leningen voor verduurzaming land- en tuinbouw

0

Rabobank breidt het aantal voordelige financieringen voor verduurzaming in de land- en tuinbouw uit. Naast veehouderijen kunnen ook agrarische bedrijven in akkerbouw, glastuinbouw en (open) tuinbouw verduurzamingsmaatregelen financieren met korting.

Sinds najaar 2023 waren de voordelige leningen alleen nog beschikbaar voor veehouderijen. Ruim vierhonderd agrarische ondernemingen maken hier inmiddels gebruik van, vooral (80%) om de bedrijfsvoering te extensiveren.

Rabobank denkt dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector in 2040 in evenwicht met de omgeving voedsel zal produceren. De verwachting is dan ook dat agrarische ondernemers verder gaan verduurzamen en daarvoor hebben zij geld nodig. Bijvoorbeeld om te innoveren, te extensiveren of om hun bedrijf (deels) om te schakelen.

Daarom wil Rabobank veehouders, akkerbouwers en tuinders met een toereikend verdienmodel, leningen verstrekken tegen gunstige voorwaarden. Zo rekent de bank minder rente of klanten hoeven tijdelijk niets af te lossen. Rabobank heeft tot 2030 in elk geval drie miljard euro beschikbaar voor deze duurzame leningen.

Essentieel

De uitbreiding van de gunstige financieringen vindt Rabobank ook voor de akkerbouw, glastuinbouw en (open) tuinbouw belangrijk. “Een gezonde bodem, weerbare teelten, schoon water en efficiënt gebruik daarvan, zijn namelijk essentieel voor de voedselvoorziening én nodig om klimaatverandering tegen te gaan.”

Daarom wil de bank de doorontwikkeling van extensivering en precisielandbouw stimuleren. Efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting, door plaatsspecifieke toediening met nieuwe technieken zoals GPS, bodemscans en machines, helpt om de bodem gezonder en de teelt klimaatvriendelijker te maken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.