Mkb’er vertrouwt financieel adviseur niet volledig

0

77% van de Nederlandse ondernemers denkt dat hun financieel adviseur niet altijd in het belang van de ondernemer handelt. Meer dan de helft zegt weleens een verkeerd financieel product geadviseerd te hebben gekregen.

Dat blijkt uit onderzoek van mkb-kredietverstrekker Caple onder 368 ondernemers met minimaal tien medewerkers, uitgevoerd door Markteffect. Volgens Michiel Slinkert, managing partner bij Caple, ligt de verantwoordelijkheid voor een ‘fout advies’ ook voor een groot gedeelte bij de mkb-ondernemer zelf. “We zien namelijk regelmatig dat een financieel adviseur een oude bekende is en er daarom minder kritisch wordt gekeken naar de inhoud van het advies.”

Dat ondernemers graag een adviesrelatie aangaan met iemand die zij al kennen, blijkt ook uit het onderzoek. Zo geeft maar liefst 61% van de ondernemers aan dat hun financieel adviseur afkomstig is uit het privé-netwerk. Voor ondernemers van 65 jaar en ouder geldt dit met 85% het meest. Opvallend genoeg weet een derde van alle ondervraagden niet wat een financieel adviseur kost.

Vaak dezelfde financieel adviseur

Zeven op de tien ondernemers (67%) gaan ervan uit dat ze voor al hun financiële vraagstukken terecht kunnen bij dezelfde financieel adviseur. Slinkert heeft daar echter wat bedenkingen bij: “Het is gemakkelijk om voor al je financiële zaken bij dezelfde man of vrouw aan te kloppen. Door de digitale transformatie echter is de diversiteit aan producten en oplossingen enorm toegenomen. Ook is de zakelijke omgeving door alsmaar gestegen regeldruk en hogere eisen van de overheid en samenleving een stuk complexer geworden. Dit vraagt om specialistische kennis op allerlei gebied. Het is juist goed om hiervoor verschillende experts in de hand te nemen, in plaats van op één persoon te vertrouwen”

Advies leidt tot hogere omzet

Hoewel ondernemers soms kritisch zijn over hun financieel adviseur is 54% van mening dat de financiële advisering uiteindelijk heeft geleid tot een hogere omzet of winstgevendheid. Slinkert: “Gelukkig zien de meeste ondernemers in dat gedegen financiële kennis en kunde in toenemende mate het werkterrein is van specialisten. Het advies van een ervaren financieel expert kan van groot en soms existentieel belang zijn voor de toekomst van een onderneming.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.