
Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft geen signalen ontvangen over misstanden bij het aanbieden van flitskredieten met ‘woekerrentes’ aan bedrijven. Hij ziet ook geen aanleiding om hier specifiek onderzoek naar te doen.
Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van de leden Azarkan en Öztürk (beiden Denk). Zij wezen de minister op partijen die reclame maken voor het snel kunnen aanbieden van kredieten aan ondernemers, en vroegen zich af of deze kredietverstrekkers wel ‘woekerrentes’ van 3% per maand plus 20 euro per maand in rekening mogen brengen. Dat mag volgens Hoekstra, want de geldende wetgeving over consumentenkrediet is alleen van toepassing op het aanbieden van krediet aan consumenten.
“Indien een financiële onderneming een financiële dienst verleent aan een natuurlijk persoon die handelt in de uitoefening van zijn bedrijf of beroep, wordt deze niet beschermd door de regels ter bescherming van consumenten. Personen die handelen in de uitoefening van hun bedrijf of beroep kunnen in voorkomende gevallen wel een beroep doen op de algemene bescherming van het vermogensrecht.”
Geen signalen van misstanden
Het is Hoekstra niet bekend of dit soort flitskredieten ook hebben geleid tot financiële problemen voor ondernemers en/of tot faillissementen. “Op dit moment heb ik geen signalen over ernstige misstanden of grote problemen in deze branche vanwege hoge rentes of andere kosten. Daarom zie ik geen aanleiding om hier specifiek onderzoek naar te doen.”
Ook is het volgens de minister nog maar de vraag of kleine ondernemers op dit specifieke gebied extra bescherming moeten krijgen, gelijk aan die van consumenten. “Consumenten worden beschermd, omdat zij doorgaans een informatieachterstand hebben en zich in een zwakkere positie bevinden ten opzichte van ondernemers. Van ondernemers wordt meer voorbereiding en kennis verwacht.”
Gedragsregels
Hoekstra wijst er tenslotte op dat er inmiddels gedragsregels zijn opgesteld door een aantal aanbieders van MKB-financiering.
“Ook is de nieuwe stichting MKB-financiering (gestart met tien partijen) bezig met het opstellen van gedragsregels en afspraken over transparantie. Deze moeten uiterlijk 1 januari 2019 gereed zijn. Daarnaast zal het kabinet, zoals is aangekondigd in het MKB-actieplan, dit jaar een onderzoek starten naar de werking van de (alternatieve) financieringsmarkt.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.