Compensatie rentederivaten afgerond: 1,6 miljard uitgekeerd

0

Bijna 19.000 mkb’ers hebben voor bijna 1,6 miljard euro aan compensatie ontvangen voor niet-passende rentederivaten. Dat blijkt uit de eindrapportage (PDF) over het Uniform Herstelkader rentederivaten (UHK) van de AFM.

Een groot deel van de totale compensatie werd door de zes betrokken banken begin 2019 al uitgekeerd in de vorm van voorschotten. Alle betrokken mkb-ondernemers hebben daarna een definitief aanbod ontvangen, dat bij acceptatie inmiddels is uitbetaald. Ook de controle door de externe dossierbehandelaars is afgerond.

Van de in totaal 18.917 mkb’ers accepteerde 94% het aanbod van hun bank. Ruim 4% reageerde niet op het aanbod omdat de compensatie op nul uitkwam of er sprake was van faillissement.

Ongeveer 2% heeft het aanbod geweigerd, waarvan ongeveer honderd ondernemers compensatie via de rechter proberen af te dwingen. Ook liggen er nog ongeveer veertig verzoeken voor bindend advies, die naar verwachting dit jaar worden behandeld.

Gelijktijdig met deze zevende en laatste rapportage publiceert de AFM een terugblik (PDF) op dit langlopende compensatietraject. Daarin reflecteert de AFM vanuit eigen perspectief en beoogt niet volledig of uitputtend te zijn. Er volgt nog een onafhankelijke evaluatie in opdracht van het ministerie van Financiën.

Verkoop rentederivaten leidde tot maatschappelijk probleem

De verkoop van rentederivaten in de jaren 2007 tot 2009 aan circa 19.000 mkb-ondernemers leidde tot een omvangrijk maatschappelijk probleem. Er was een commercieel belang om rentederivaten te verkopen. Banken hielden echter onvoldoende rekening met het beperkte kennisniveau van mkb’ers over deze financiële producten en de effecten van een dalende rente.

Ook de systemen van banken bleken niet goed te zijn ingericht om de belangen van deze groep klanten goed te kunnen bedienen. Mede door de financiële crisis en de dalende rente kwamen ondernemers in de financiële problemen als zij hun plannen (moesten) aanpassen. Voor mkb’ers die vast zaten aan een rentederivaat werden die problemen versterkt en een deel van hen kwam in bijzonder beheer.

Om klanten op de juiste wijze te compenseren voor geleden schade, werd in 2016 een ‘uniform voorschrijvend herstelkader’ ingericht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.