Is een zakelijke rekening verplicht?

1

Als je gaat ondernemen kun je een zakelijke rekening openen voor je bedrijf zodra je jezelf hebt ingeschreven bij de Kamer van koophandel. Maar een zakelijke rekening is duurder dan een privé rekening. Dus waarom zou je niet gewoon je privé rekening gebruiken voor je zakelijke transacties? Is een zakelijke rekening verplicht?

Het is bij de wet niet verplicht om een zakelijke rekening te openen op het moment dat je ondernemer wordt. Toch zal het je aangeraden worden door onder andere de Kamer van Koophandel of de accountant. Ook je collega ondernemers zullen beamen dat het hebben van een zakelijke rekening toch wel erg prettig is. Het heeft namelijk diverse voordelen.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Ondanks een zakelijke rekening niet verplicht is, is het wel verstandig om de financiën van je onderneming op een andere rekening te regelen dan de privé rekening. Hierdoor hou je een beter financieel overzicht en is het voor een boekhouder of accountant ook stukken eenvoudiger en dus tijdbesparend als privé en zakelijk niet door elkaar lopen.

Tijdens een controle kan ook de belastingdienst inzicht opvragen in de bankafschriften van je onderneming. Wanneer je op dat moment zakelijk en privé niet gescheiden hebt, moet je ook volledig inzicht geven in je privé zaken.

Een zakelijke rekening heeft één nadeel die opgeheven wordt door de vele voordelen

Het enige nadeel van een zakelijke rekening is dat deze duurder is dan een privé rekening. Je betaalt meestal maandelijks een bedrag voor de rekening. Daarnaast betaal je vaak ook per transactie.

Toch leveren vele instanties mooie en betaalbare diensten als het gaat om een zakelijke rekening. Natuurlijk mede doordat de gemiddelde ondernemer en belanghebbende transparantie in de markt aangeboden krijgt.

Ondernemen in het buitenland?

Wanneer jouw onderneming over de Nederlandse grens actief is, is het verstandig om aanbieders van zakelijke rekeningen (zoals bunq) met elkaar te vergelijken. De ene heeft namelijk hoge transactiekosten als het gaat om buitenlandse betalingen. Zorg ervoor dat je kiest voor een aanbieder die wereldwijde betaalpassen uitgeeft en dat het opnemen van geld geen extra kosten met zich meebrengt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar