Bedrijfsleven verwacht aanscherping verzekeringen in 2021

0

Bijna twee derde van de Nederlandse grote bedrijven verwacht in 2021 een verdere aanscherping van haar huidige bedrijfsverzekeringen. Zij voorzien verhoogde premies, aangescherpte voorwaarden en verregaande preventie-eisen.

Dat blijkt uit het Nationale Benchmark Schadeverzekeringen onderzoek van verzekeringsmakelaar Marsh onder ruim vijfhonderd Nederlandse bedrijven met een omzet van tussen de 50 miljoen en 1 miljard euro.

Bijna 40% van de bedrijven vindt de huidige verzekeringscontracten ook al een verslechtering ten opzichte van 2019 vorig jaar. Volgens het onderzoek stegen de premies voor verzekeringen het afgelopen jaar met gemiddeld bijna 12%. Twee derde van de bedrijven verwacht voor 2021 dus ook een verdere verslechtering van de verzekeringen.

Hans Taal, Director Corporate bij Marsh: “Met name de verslechterde technische resultaten van verzekeraars met betrekking tot het verzekeren van grote bedrijven en organisaties in combinatie met de oplopende schadelast voor catastrofe risico’s zorgt voor extra onzekerheid.”

De wereldwijde pandemie is op een groot aantal risicogebieden van invloed. Uit het onderzoek blijkt dat voor bedrijven de volgende risico’s de grootste impact hebben:

  1. Fysieke & mentale gezondheid & veiligheid: 38%
  2. Bedrijfscontinuïteit, crisismanagement & crisis-/noodplannen: 34%
  3. Cybercriminaliteit: 25%
  4. Frauderisico: 24%

Niet op de hoogte

Hoewel 66% van de deelnemers aan het onderzoek zegt de verharding van de verzekeringsmarkt prioriteit te geven op de agenda, is slechts 32% volledig op de hoogte van de implicaties van de verharding. Twee derde van de bedrijven zegt niet of enigszins op de hoogte te zijn en een vergelijkbaar deel van ondervraagde bedrijven zegt niet tevreden te zijn met het continuatieproces.

Taal: “Dit onderzoek laat nogmaals zien hoe belangrijk het is dat bedrijven samen met hun adviseur het continuatieproces goed en tijdig voorbereiden. De juiste kennis, data en inzichten helpen daarbij. Pas dan krijgt een bedrijf de optimaal mogelijke dekking tegen de juiste prijs en voorwaarden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.