‘Bedrijfsgebouwen zijn gemiddeld tot 50% onderverzekerd’

0

Volgens ABN Amro Verzekeringen (AAV) zijn Nederlandse bedrijfsgebouwen momenteel zo’n 20% tot 50% onderverzekerd als gevolg van stijgende kosten en gewijzigde wettelijke eisen. De verzekeraar zegt daarvoor nu een totaaloplossing te hebben gevonden en roept andere verzekeraars op ook hun voorwaarden te updaten.

De afgelopen jaren zorgen ontwikkelingen in de markt voor stijgende kosten bij het (her)bouwen van gebouwen. Zo moeten nieuwbouwprojecten voldoen aan het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’. Dat betekent bijvoorbeeld dat nieuwe gebouwen Bijna Energieneutraal gebouwd moeten worden (volgens de BENG-norm).

Ook op andere gebieden, zoals brandveiligheid, zijn de wettelijke eisen aangescherpt. Daarnaast zijn door de inflatie en geopolitieke ontwikkelingen de kosten voor bouwmaterialen flink gestegen, maar de verzekerde bedragen buiten standaard indexatie om veelal niet.

AAV: “Dit kan tot aanzienlijke gevolgen leiden voor de herbouw van met name oudere gebouwen na schade. De extra kosten kunnen, ondanks een eventuele verzekering, onbetaalbaar zijn en leiden tot faillissement.”

Verzekeraars bieden volgens ABN Amro nu vaak een beperkte dekking voor verduurzaming en/of aanpassingen aan het pand vanwege wet- en regelgeving. Deze dekkingen zijn meestal te laag om het verschil te dichten, zo blijkt uit onderzoek van AAV in samenwerking met taxateur CED Taxaties & Inspecties.

Totaaloplossing

AAV zegt met haar intermediair en schadeverzekeraar een totaaloplossing te hebben ontwikkeld om onderverzekering van ondernemers bij herbouw zoveel mogelijk te voorkomen. Door een vernieuwde manier van taxeren worden de huidige kosten voor het ‘gebouw van de toekomst’ in kaart gebracht en verzekerd. Hierbij zijn de huidige landelijke wet- en regelgeving en eisen rondom duurzaam herbouwen, zoals een warmtepomp, zonnepanelen, isolatie of duurzame fundering geïntegreerd. Deze dekking is per direct beschikbaar, maar de traditionele verzekering blijft ook mogelijk.

Volgens AAV is het belangrijk dat andere verzekeraars ook de voorwaarden in lijn brengen met de huidige geldende normen en de nieuwe taxatiemethode als standaard aan te bieden om zo ondernemers de mogelijkheid te bieden om hun tekorten mee te verzekeren.

Tevens luidt het advies aan ondernemers om alert te zijn op de voorwaarden en verzekerde bedragen van hun verzekeringen: “Controleer deze en ga in gesprek met een verzekeringsadviseur om zeker te weten dat er geen financiële verrassingen zijn bij schade.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.