Zo veel signalen, zo veel kansen, zo veel keuzes

0

2024 kent weer voldoende uitdagingen, of signalen. Janwillem Swart, Sr. Manager Commercie Nh1816 Verzekeringen, staat graag stil bij een paar van die signalen om ze om te zetten naar kansen.

“Klantbelang begint bij eenvoudige zaken goed doen”

Als ik mijn ogen een beetje dichtknijp en door mijn oogharen naar 2024 kijk, zie ik veel kansen. Zo veel dat we keuzes moeten maken. Dan spreek ik namens Nh1816 én de adviseurs waarmee we dagelijks samenwerken.

Uiteraard zijn er ook uitdagingen, daarvoor sluiten wij niet de ogen. Laat ik het signalen noemen. Denk aan financieringsbehoefte, duurzaamheid, personeel, klantbelang, actieve provisietransparantie, innovatie en IT-investeringen. Omgaan met deze signalen vraagt om tijd, flexibiliteit, capaciteit, kwaliteit en natuurlijk liquiditeit.

Kiezen

Bij een paar signalen sta ik graag stil om ze om te zetten naar kansen, als we maar keuzes maken. Kiezen zorgt voor helderheid, doelen, richting en uiteindelijk de juiste klanten. Want wat je uitstraalt, trek je aan.

Niet iedere consument is bijvoorbeeld jouw klant. Je moet bij elkaar passen. Een sterke positionering is aantrekkelijk in je rol als adviseur én als werkgever. Er is krapte op de arbeidsmarkt, en nu er veel te kiezen valt, is de financiële branche niet de eerste branche waar mensen aan denken. Zorg daarom dat mensen bij je willen horen en bewust kiezen voor jou en je ondernemersfilosofie.

Lokaal ondernemerschap

Zeer actueel is dat de zelfstandige en onafhankelijke adviseur wordt overschaduwd door de consolidatie in de branche. Hierdoor worden samenwerkingsverbanden groter en de toegankelijkheid van advies afstandelijker. Nh1816 ziet de uitdagingen en ook zeker de kansen. Lokaal onafhankelijk advies blijft ook op de lange termijn toegevoegde waarde bieden voor particuliere klanten.

Wij stimuleren die lokale rol, daarom helpen wij deze ondernemers succesvol, onafhankelijk en zelfstandig te blijven.

Overnames en opvolging

Financieel advies is een mooi vakgebied! Ik vind het super om te zien hoeveel nieuwe adviseurs de markt betreden. In november schudde ik bovendien ook veel opvolgers de hand bij het starters-event dat Nh1816 samen met DFO, Scildon en De Goudse organiseerde.

Overname en opvolging zijn op dit moment belangrijke issues. Een deel van de adviseurs zou graag het kantoor binnen de familie of medewerker op kantoor overdragen. Hierover voeren we actief gesprekken met samenwerkende adviseurs die ons hiervoor met enige regelmaat benaderen, om zo’n overdracht mogelijk te maken. Vaak hebben we al een jarenlange relatie met die kantoren en kennen we elkaar goed.

Succesvolle matchmaker

Uitdagingen als personeel, ICT en compliance, zijn voor een aantal adviseurs ook een struikelblok in hun zelfstandigheid of opvolging. Samenwerken in bedrijfsvoering of een overname kan dan een oplossing bieden, maar het ontbreekt advieskantoren vaak aan financiering.

Samen met De Goudse en Voordegroei verstrekt Nh1816 leningen voor de financiering van overnames of van een inkoop of uitkoop van aandeelhouders. Adviseurs zijn blij verrast met deze initiatieven. Ook de adviseurs die geen opvolging hebben, maar wel een zelfstandige en onafhankelijke voortzetting van de klantportefeuille belangrijk vinden.

In ons ‘local hero’s’ netwerk weten we veelal welke advieskantoren in de ‘koopstand’ staan. Zo zijn we verschillende keren met of zonder bedrijfsfinanciering een succesvolle matchmaker gebleken.

Klantbelang

Onze local hero’s luisteren goed naar signalen en maken keuzes die passen in het klantbelang. Daarom is het zo teleurstellend dat het gelijke speelveld binnen actieve provisie-transparantie geparkeerd staat. Uitholling van omzet en verdere individualisering onder verzekerden liggen op de loer. Als verzekeraar gaat Nh1816 niet op de stoel van de adviseur (of ondernemer) zitten maar we staan wél volledig achter de adviseur. Wij maken ons sterk voor de positie van het intermediair.

Klantbelang begint bij eenvoudige zaken goed doen. Niet zeggen dat je fantastisch bent maar bewijzen dat je fantastisch bent. Nh1816 is door adviseurs al vele malen uitgeroepen tot de Beste Particuliere Schadeverzekeraar. Dat willen wij bestendigen. Dat is ons doel. Keuzes maken wij in het voordeel van deze doelstelling, met een vertrouwde en nuchtere aanpak.

Deze column werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Janwillem Swart

Janwillem Swart is Sr. Manager Commercie bij Nh1816 Verzekeringen.