Van pensioen naar goed werkgeverschap

0

Dat verzekeraars goede pensioenregelingen kunnen bieden en uitvoeren wordt breed erkend. “Maar onze relaties vragen meer”, stelt Tom Haaring, Directeur Commercie Nationale-Nederlanden Pensioen.

“Eerlijk gezegd vind ik het hartstikke mooi om te zien dat er een vliegwiel ontstaat”

Met de introductie van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) staat de pensioenwereld de komende jaren voor ingrijpende veranderingen. Tegelijkertijd is er een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, neemt verzuim toe en wordt in toenemende mate eigen financiële vaardigheid verwacht van pensioendeelnemers. Een ideale combinatie om de handen ineen te slaan met adviseurs en gezamenlijke relaties.

Dat verzekeraars goede pensioenregelingen kunnen bieden en uitvoeren wordt breed erkend. Maar onze relaties vragen meer: een business partner die kan ondersteunen bij Goed Werkgeverschap en grote waardering heeft voor de rol van onafhankelijke adviseurs.

Dit jaar, en de jaren daarna, zetten we volop in op de ontwikkeling van bestendige pensioenoplossingen. Dit vraagt grote investeringen. Niet alleen om ervoor te zorgen dat pensioenregelingen aan de Wtp voldoen, maar ook bij het vormgeven van keuzebegeleiding en bieden van handelingsperspectief.

En handelingsperspectief ontwikkelen we breed: adviseurs, werkgevers en deelnemers krijgen inzicht in voor hen relevante informatie. Hier kunnen werkgevers hun arbeidsvoorwaardenbeleid en -communicatie beter mee organiseren en kunnen adviseurs aanvullende dienstverlening ontwikkelen. Deelnemers krijgen zo de handvatten om zelf bewust financiële keuzes te maken, op een voor hen zo begrijpelijk mogelijke manier.

Eerlijk gezegd vind ik het hartstikke mooi om te zien dat er een vliegwiel ontstaat. Verandering komt in de regel pas echt op gang als er noodzaak is. En (deels) geholpen door nieuwe wetgeving, neemt de noodzaak toe. Dat geeft energie, nieuwe inzichten en een gezamenlijke verantwoordelijkheid om voor elkaars toekomst te zorgen. Alleen al daarom kijk ik uit naar een mooi en succesvol 2024, met volop samenwerking met adviseurs en werkgevers.

Deze column werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Tom Haaring

Tom Haaring is Directeur Commercie Nationale-Nederlanden Pensioen.