2024: het Chinese jaar van de Draak

0

2024 is het Chinese jaar van de Draak. Een uitstekende tijd om ondernemingen te starten, carrièrestappen te zetten en financiële doelen na te streven, aldus Enno Wiertsema, algemeen directeur Adfiz. Wat daarbij een sta-in-de-weg is, is de regeldruk waarmee ondernemers geconfronteerd worden.

“Drakenjaren zijn ook een uitstekende tijd om ondernemingen te starten”

Sinds enige jaren neem ik voor mijn jaarlijkse bijdrage aan de InFinance special Visie & Kansen de Chinese astrologie als vertrekpunt. Niet omdat ik daar veel vanaf weet, maar vooral omdat ik nieuwsgierig ben naar de waarde die andere culturen hechten aan hun tradities, gebruiken en zienswijzen en of en hoe die op enigerlei wijze zijn in te passen in de onze.

Na mijn vorige column – voor 2023, het Chinese jaar van het Konijn – heb ik even getwijfeld of ik daar wel mee moest doorgaan. Konijnenjaren staan volgens de Chinese astrologie namelijk voor zachtheid, harmonie, succes en… vrede.

Niet direct zaken die ik kan koppelen aan 2023. Een jaar dat gekenmerkt is door terreur en oorlog, toenemende polarisatie en patstellingen die groei en ontwikkeling belemmeren; internationaal, nationaal en ook in onze sector. Maar, zoals iedereen weet die mij een beetje kent: het is mijns inziens de kunst om je te focussen op wat er wel mogelijk is.

Succes en welvaart

Dus, 2024 is het Chinese jaar van de Draak. En dat belooft een jaar van succes en welvaart te worden, een jaar dat geluk en voorspoed brengt in álle inspanningen.

Drakenjaren zijn ook een uitstekende tijd om ondernemingen te starten, carrièrestappen te zetten, financiële doelen na te streven en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Daarover nadenkend merkte ik dat ik heen en weer geslingerd werd tussen de vraag: gaat dit over de adviseur of over zijn klanten?

Het antwoord is dat het gaat over obstakels overwinnen. Over ondernemen. Over succes hebben als je hard je best doet. En leiderschap tonen door het goede voorbeeld te geven. Stuk voor stuk zaken waar zowel adviseurs als hun ondernemende klanten dagelijks mee bezig zijn.

Werkbare regels

Wat daarbij een sta-in-de-weg is, is de regeldruk waarmee ondernemers geconfronteerd worden. En dat moet écht anders. Begrijp me niet verkeerd: we kunnen niet zonder regels. Maar het moeten wel goede en werkbare regels zijn. Daar ijveren we vanuit Adfiz continu voor. Dát is waar we dagelijks contact over hebben met Den Haag, Brussel, aanbieders, toezichthouders en andere stakeholders.

Mijn wens voor 2024 is dan ook dat we de mooie kansen die het Chinese jaar van de Draak ons biedt, gezamenlijk gaan benutten om zo de motor van de Nederlandse economie – het mkb – nóg beter te laten draaien en nóg beter draaiende te houden. Door risico’s te helpen managen, inzicht te geven in mogelijkheden en er bij calamiteiten te zijn voor de klant. Laten we hopen dat dat laatste in 2024 maar weinig nodig is.

Deze column werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Enno Wiertsema

Enno Wiertsema is directeur van Adfiz.