2023: focus op productiviteit

0

In 2023 ligt de focus van adviseurs misschien wel noodgedwongen op het verhogen van de productiviteit, aldus Jurjen Oosterbaan Martinius, algemeen directeur Bureau DFO. “Die druk kan op gespannen voet staan met het idee dat wij de belangen van de klant altijd centraal moeten stellen.”

“Als de voortekenen ons niet bedriegen gaan we een lastig jaar tegemoet”

Wat voor de hele samenleving geldt, geldt ook voor onze sector: de kosten stijgen harder dan de inkomsten. De rendementen staan daardoor onder druk. Je moet wel erg positief ingesteld zijn om te verwachten dat deze situatie binnen enkele maanden weer teruggaat naar de situatie waar velen aan gewend waren geraakt: elk jaar materieel een stukje beter.

Op het gebied van advies en bemiddeling bij hypothecair krediet ligt een periode achter ons waarin er meer werk was dan vanuit kwaliteitsoogpunt misschien wenselijk was. Echter financieel gaat deze periode als topjaren de boeken in. Nu vloeit er bloed. De politiek bereidt ons voor op een periode van recessie. Hoofdeconomen van banken sussen de angsten door aan te geven dat zij een ‘milde recessie’ verwachten.

We zullen zien hoe het uitpakt. Het is te voorspellen, dat zowel bij de particulier als bij de ondernemers in de komende tijd kritischer gekeken wordt of uitgaven kunnen worden uitgesteld. Bijvoorbeeld, de nieuwe badkamer kan nog wel even wachten. Ondernemers zien hun magazijnen vollopen. Na Sinterklaas blijkt ook de Kerstman het wat rustiger aan te doen. De signalen zijn voldoende om menig ondernemer even op de pauzeknop te laten drukken bij zijn plannen om investeringen te doen in een nieuw bedrijfspand of de opening van het nieuwe filiaal. Gezegden geven vaak de cultuur van een land goed weer. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast zit stevig in onze cultuur verankerd.  Die voorzichtigheid zal naar verwachting breed gevolgen hebben voor onze sector.

We moeten niet doorschieten

Wanneer rendementen onder druk komen is de voorspelbare reactie van veel ondernemers te kijken of de productiviteit omhoog kan. De ene onderneming zal ervoor kiezen om nu toch echt paal en perk te stellen aan het thuiswerken. De andere onderneming zal vacatures even wat langer laten openstaan. Weer andere ondernemers zullen de focus verleggen om te komen tot meer transacties.

Die druk kan op gespannen voet staan met het idee dat wij de belangen van de klant altijd centraal moeten stellen. Druk op productiviteit kan ook betekenen dat er concessies worden gedaan aan aspecten van kwaliteit. Als een hypotheek volgens de leennormen haalbaar is, hebben wij dan nog oog voor de vraag of haalbaarheid hetzelfde is als betaalbaarheid? Of er wel of geen sprake is van overkreditering is toch de verantwoordelijkheid van de aanbieder. Niet dan? Nou dan! En wanneer de productiviteit omhoog moet, gaan we dan nog aandacht besteden aan die kwetsbare klanten die veel tijd vragen maar geen euro rendement opleveren?

Als de voortekenen ons niet bedriegen gaan we een lastig jaar tegemoet. Ondernemers zullen hierop moeten reageren. Hun eerste verantwoordelijkheid is immers om hun onderneming en daarmee de werkgelegenheid van hun collega’s veilig te stellen en te zorgen voor continuïteit van hun dienstverlening naar hun klanten. Bij het vervullen van die opdracht zal het telkens weer een uitdaging worden om niet door te schieten in maatregelen die op de korte termijn het rendement positief beïnvloeden maar die op langere termijn de reputatie van de beroepsgroep van financieel advieskantoren schaden.

Deze column werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2023.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Jurjen Oosterbaan Martinius

Jurjen Oosterbaan Martinius is al 30 jaar eigenaar van Bureau DFO. Hij is een autoriteit op het gebied van Wft en biedt financieel dienstverleners ondersteuning op het gebied van ondernemerschap en strategische vraagstukken.