Waarschuwing ACM om ‘collectieve boycot’ zorgcontracten

0

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt signalen dat zorgaanbieders in de eerste lijn met elkaar afstemmen om geen contract te sluiten met zorgverzekeraars. Zo’n collectieve boybot is verboden.

Zorgverzekeraars moeten de komende weken contracten afsluiten met zorgaanbieders in de eerste lijn, zoals fysiotherapeuten en verloskundigen. De ACM ziet dat binnen bepaalde beroepsgroepen in de eerstelijnszorg, veel zorgaanbieders overwegen om geen contract te sluiten. De ACM krijgt ook signalen dat een deel van die zorgaanbieders dit met elkaar afstemt.

“Een dergelijke collectieve boycot is niet toegestaan. Ook het aanzetten tot of het faciliteren van een boycot, bijvoorbeeld door het geven van advies om niet te tekenen, kan in strijd zijn met de concurrentieregels. Een collectieve boycot kan leiden tot prijsstijgingen zonder dat er daar een verbetering voor de patiënt en verzekerde tegenover staat. Daarmee lopen de zorgkosten onnodig op”, aldus de toezichthouder.

De ACM vindt dat een verschil van mening over de inhoud van contracten op een andere manier moet worden opgelost. De toezichthouder roept zorgaanbieders en zorgverzekeraars op met elkaar in gesprek te blijven en oog te houden voor elkaars belangen en die van patiënten en verzekerden. “Als zorgaanbieders en zorgverzekeraars er inhoudelijk niet uitkomen, kunnen zij de onafhankelijke geschillencommissie voor de zorgcontractering inschakelen.”

De ACM heeft in de Uitgangspunten voor toezicht op de eerste lijn laten zien dat er veel ruimte is voor samenwerking als de patiënt en verzekerde er beter van worden. Bijvoorbeeld om behandelingen op elkaar af te stemmen of innovatieve zorgprojecten te ontwikkelen.” Ook bieden de concurrentieregels ruimte om als zorgaanbieders gezamenlijk zin en onzin van contractvoorwaarden met een zorgverzekeraar te bespreken. De Uitgangspunten beschrijven ook de grenzen van de afstemming tussen zorgaanbieders. Een collectieve boycot gaat daar overheen.”

De ACM gaat op korte termijn met verschillende betrokkenen in gesprek en zal dan de grenzen aangeven van gezamenlijk optrekken in onderhandelingen. Mocht dat nodig zijn, dan eist de ACM aanpassing van het gedrag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.